0 Deljenj 1405 Ogledov

V centru glavnega mesta ne bo več Trga maršala Tita

31. avgust, 2017 9:12
1405 Ogledov
facebook

ZAGREB –  Večina zagrebških svetnikov je po večurni razpravi zgodaj davi podprla odločitev o spremembi imena Trga maršala Tita v Trg Republike Hrvaške. Eden najlepših zagrebških trgov je nosil ime partizanskega poveljnika in jugoslovanskega voditelja Josipa Broza Tita od leta 1946, nasprotniki pa so si četrt stoletja prizadevali za spremembo imena.

Preimenovanje Trga maršala Tita je bila tudi edina točka predvolilnega programa desničarske stranke Neodvisni za Hrvaško, ki sta jo zagnala nekdanji hrvaški minister za kulturo Zlatko Hasanbegović in poslanka Bruna Esih. Oba sta lani vstopila v sabor na volilnem seznamu HDZ, nato pa ustanovila svojo stranko.

Na Hrvaškem obstaja še približno 20 ulic in trgov z imenom maršala Tita, večina v mestih v Istri in na severozahodu države. Tito ima prav tako še vedno svoje ulice in trge v mnogih drugih državah na več celinah.

Na dveh polih

Sprememba imena je bila uvrščena na četrtkovo sejo zagrebške mestne skupščine, na dnevni red pa je prišla v večernih urah. V burni razpravi so podporniki ideje o spremembi imena trga izpostavljali, da je bil Tito komunistični diktator, ki je odgovoren za smrt več sto tisoč ljudi, posebej nasprotnikov njegove oblasti po drugi svetovi vojni. Nasprotniki pa so poudarjali Titove dosežke v drugi svetovni vojni, antifašizem in ugled v svetu.

Zgodovinar Hasanbegović, ki je znan po svojih hvalospevih ustaškemu gibanju, je med drugim povedal, da odločitev predstavlja majhno in prepozno zadoščanje vsem žrtvam jugoslovanskega komunističnega titoističnega terorja.

Svetnik opozicijske SDP Petar Paradžik pa je poudaril, da ni titoist, da pa nasprotuje spremembi imena, ker je ocenil, da sodi v okvir prizadevanj za rehabilitacijo in čaščenje ustašev in fašistične Neodvisne države Hrvaške.

Table z napisom Trg maršala Tita bodo v Zagrebu odstranili po objavi odločitve v mestnem uradnem listu. Interes za prevzem tabel sta že izrazila Zgodovinski muzej in zagrebški mestni muzej.

Mogoče vas bo zanimalo

Spet potres – tokrat še močnejši! Kaj se dogaja s Slovenijo?
Novice
5 Ogledov
Novice
5 Ogledov

Spet potres – tokrat še močnejši! Kaj se dogaja s Slovenijo?

Marjanca Scheicher - 23. julij, 2018 10:01

Zjutraj smo poročali, da je Slovenijo streslo v bližini Radeč, 49 km vzhodno od Ljubljane, sedaj pa Uprava RS za zaščito in reševanje poroča, da je bil še…

Dvakrat se je stepel v eni uri
Novice
5 Ogledov
Novice
5 Ogledov

Dvakrat se je stepel v eni uri

Marjanca Scheicher - 23. julij, 2018 9:45

Postopek policisti vodijo proti dvema osebama. V  petek  pozno  zvečer  so  tržiški  policisti obravnavali  prijavo o nasilnem vedenju oseb in povzročitev lahkih telesnih poškodb  na  javnem  kraju,…

Slovenijo je stresel potres! Ste ga čutili?
Novice
8 Ogledov
Novice
8 Ogledov

Slovenijo je stresel potres! Ste ga čutili?

Marjanca Scheicher - 23. julij, 2018 8:02

Zgodilo se je malo pred polnočjo. Ob 23.36 so seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic Urada za seizmologijo Agencije RS za okolje zabeležili potres magnitude 1,8 v bližini…

Več iz te kategorije

To sta Bolgara “švercala” v svojem vozilu!
Črno
7 Ogledov
7 Ogledov

To sta Bolgara “švercala” v svojem vozilu!

Marjanca Scheicher - 23. julij, 2018 7:56
VIDEO: Strela pri streli
Novice
12 Ogledov
12 Ogledov

VIDEO: Strela pri streli

Marjanca Scheicher - 22. julij, 2018 20:35
VIDEO: Poglejte, kako policisti lovijo ilegalce!
Črno
14 Ogledov
14 Ogledov

VIDEO: Poglejte, kako policisti lovijo ilegalce!

Marjanca Scheicher - 22. julij, 2018 14:40