0 Deljenj 4295 Ogledov

V centru glavnega mesta ne bo več Trga maršala Tita

31. August, 2017 9:12
4295 Ogledov
facebook

ZAGREB –  Večina zagrebških svetnikov je po večurni razpravi zgodaj davi podprla odločitev o spremembi imena Trga maršala Tita v Trg Republike Hrvaške. Eden najlepših zagrebških trgov je nosil ime partizanskega poveljnika in jugoslovanskega voditelja Josipa Broza Tita od leta 1946, nasprotniki pa so si četrt stoletja prizadevali za spremembo imena.

Preimenovanje Trga maršala Tita je bila tudi edina točka predvolilnega programa desničarske stranke Neodvisni za Hrvaško, ki sta jo zagnala nekdanji hrvaški minister za kulturo Zlatko Hasanbegović in poslanka Bruna Esih. Oba sta lani vstopila v sabor na volilnem seznamu HDZ, nato pa ustanovila svojo stranko.

Na Hrvaškem obstaja še približno 20 ulic in trgov z imenom maršala Tita, večina v mestih v Istri in na severozahodu države. Tito ima prav tako še vedno svoje ulice in trge v mnogih drugih državah na več celinah.

Na dveh polih

Sprememba imena je bila uvrščena na četrtkovo sejo zagrebške mestne skupščine, na dnevni red pa je prišla v večernih urah. V burni razpravi so podporniki ideje o spremembi imena trga izpostavljali, da je bil Tito komunistični diktator, ki je odgovoren za smrt več sto tisoč ljudi, posebej nasprotnikov njegove oblasti po drugi svetovi vojni. Nasprotniki pa so poudarjali Titove dosežke v drugi svetovni vojni, antifašizem in ugled v svetu.

Zgodovinar Hasanbegović, ki je znan po svojih hvalospevih ustaškemu gibanju, je med drugim povedal, da odločitev predstavlja majhno in prepozno zadoščanje vsem žrtvam jugoslovanskega komunističnega titoističnega terorja.

Svetnik opozicijske SDP Petar Paradžik pa je poudaril, da ni titoist, da pa nasprotuje spremembi imena, ker je ocenil, da sodi v okvir prizadevanj za rehabilitacijo in čaščenje ustašev in fašistične Neodvisne države Hrvaške.

Table z napisom Trg maršala Tita bodo v Zagrebu odstranili po objavi odločitve v mestnem uradnem listu. Interes za prevzem tabel sta že izrazila Zgodovinski muzej in zagrebški mestni muzej.

Več iz te kategorije