0 Deljenj 856 Ogledov

V centru glavnega mesta ne bo več Trga maršala Tita

31. avgust, 2017 9:12
856 Ogledov
facebook

ZAGREB –  Večina zagrebških svetnikov je po večurni razpravi zgodaj davi podprla odločitev o spremembi imena Trga maršala Tita v Trg Republike Hrvaške. Eden najlepših zagrebških trgov je nosil ime partizanskega poveljnika in jugoslovanskega voditelja Josipa Broza Tita od leta 1946, nasprotniki pa so si četrt stoletja prizadevali za spremembo imena.

Preimenovanje Trga maršala Tita je bila tudi edina točka predvolilnega programa desničarske stranke Neodvisni za Hrvaško, ki sta jo zagnala nekdanji hrvaški minister za kulturo Zlatko Hasanbegović in poslanka Bruna Esih. Oba sta lani vstopila v sabor na volilnem seznamu HDZ, nato pa ustanovila svojo stranko.

Na Hrvaškem obstaja še približno 20 ulic in trgov z imenom maršala Tita, večina v mestih v Istri in na severozahodu države. Tito ima prav tako še vedno svoje ulice in trge v mnogih drugih državah na več celinah.

Na dveh polih

Sprememba imena je bila uvrščena na četrtkovo sejo zagrebške mestne skupščine, na dnevni red pa je prišla v večernih urah. V burni razpravi so podporniki ideje o spremembi imena trga izpostavljali, da je bil Tito komunistični diktator, ki je odgovoren za smrt več sto tisoč ljudi, posebej nasprotnikov njegove oblasti po drugi svetovi vojni. Nasprotniki pa so poudarjali Titove dosežke v drugi svetovni vojni, antifašizem in ugled v svetu.

Zgodovinar Hasanbegović, ki je znan po svojih hvalospevih ustaškemu gibanju, je med drugim povedal, da odločitev predstavlja majhno in prepozno zadoščanje vsem žrtvam jugoslovanskega komunističnega titoističnega terorja.

Svetnik opozicijske SDP Petar Paradžik pa je poudaril, da ni titoist, da pa nasprotuje spremembi imena, ker je ocenil, da sodi v okvir prizadevanj za rehabilitacijo in čaščenje ustašev in fašistične Neodvisne države Hrvaške.

Table z napisom Trg maršala Tita bodo v Zagrebu odstranili po objavi odločitve v mestnem uradnem listu. Interes za prevzem tabel sta že izrazila Zgodovinski muzej in zagrebški mestni muzej.

Mogoče vas bo zanimalo

Navade, ki vam kradejo srečo
Lifestyle
2 Ogledov
Lifestyle
2 Ogledov

Navade, ki vam kradejo srečo

T.U.L. - 20. marec, 2018 19:30

Kadar vam vaše navade ne pomagajo najbolje, potem vam verjetno škodujejo. Tukaj je nekaj navad, ki kradejo vašo srečo. Najbolje se jih je čimprej znebiti, če želite…

GORAN (30) IZGUBIL BITKO Žalostna novica prišla iz Kalifornije
Novice
2 Ogledov
Novice
2 Ogledov

GORAN (30) IZGUBIL BITKO Žalostna novica prišla iz Kalifornije

skandal1 - 20. marec, 2018 19:12

Iz Kalifornije prihaja žalostna novica. 30-letni Goran Knežević, ki se je desetletje boril z rakom nadledvične žleze, je bitko danes žal izgubil. Nekdanjemu vrhunskemu športniku ste pomagali…

VRAG VZEL PROVOCIRANJE Novinar Mitrović na policiji, ve kakšen status ima Zahovič
Šport
4 Ogledov
Šport
4 Ogledov

VRAG VZEL PROVOCIRANJE Novinar Mitrović na policiji, ve kakšen status ima Zahovič

skandal1 - 20. marec, 2018 18:49

MARIBOR - Novinar športnega časnika Ekipa SN Dejan Mitrović, ki se je v soboto po prvenstveni tekmi Maribora in Krškega znašel v besednem obračunu s športnim direktorjem mariborskega kluba…

Več iz te kategorije