0 Deljenj 1429 Ogledov

Ustavno sodišče v Nemčiji javnim uslužbencem prepovedalo stavkati!

13. June, 2018 17:05
1429 Ogledov

Potem ko so se štirje učitelji v Nemčiji obrnili na ustavno sodišče s prošnjo, da se jim dovoli stavkati, je sodišče potrdilo prepoved stavkanja za javne uslužbence, poroča RTV Slovenija. Kako se bo na to odzval slovenski sindikat javnega sektorja, na čelu katerega je prvi šolski sindikalist Branimir Štrukelj, ki je sicer tudi politik stranke Levica, še ni znano.

Najvišje sodišče v Nemčiji je po poročanju RTV Slovenija v torek razsodilo, da učitelji, ki so zaposleni kot javni uslužbenci, nimajo pravice do stavkanja, s čimer je zavrnilo pobudo za omilitev prepovedi stavkanja za javne uslužbence. Kot poroča Deutsche Welle, je v Nemčiji okoli 800.000 učiteljev, okoli tri četrtine pa je javnih uslužbencev.

Do razsodbe je prišlo zaradi primera štirih učiteljev, ki so se stavke in protesta udeležili v svojem delovnem času, zato so bili kaznovani. Po nemški zakonodaji o javnem sektorju namreč učitelji ne smejo stavkati.

Na prepoved so se pritožili, a jim na sodišču ni uspelo. Nato so se pritožili na ustavno sodišče, pred katerim so se sklicevali na temeljni zakon, ki služi kot nemška ustava in ki omogoča svobodo združevanja ter predstavlja pravni temelj za stavke delavcev.

V torek pa je ustavno sodišče sporočilo, da prepoved stavkanja ne pomeni kršitve Evropske konvencije o človekovih pravicah, saj naj bi prepoved učiteljem, da stavkajo, omogočala pravico do izobraževanja.

Primer je v Nemčiji vzbudil veliko pozornosti, razsodba sodišča pa naj bi služila kot merilo za podobne pravne bitke javnih uslužbencev v prihodnosti.

Več iz te kategorije