0 Deljenj 1046 Ogledov
facebook.com/poklicnigasilciravne

TU JE BILO NAJHUJE V SLOVENIJI Prihaja novo obilno deževje in sneg

12. December, 2017 9:40
1046 Ogledov

Močan veter in deževje sta ponoči povzročila številne težave po vsej državi. Po navedbah poveljnika civilne zaščite za Notranjsko Štefana Majcna je trenutno najhuje na Cerkniškem in v Loški dolini, kjer največ težav povzroča močan veter. Tam je odkrilo kar precej streh, območje je poplavljeno, nekatere ceste so zaprte, je dejal za STA.

“Na območju Postojne je nekaj manj obvladljivih zadev, sicer so na delu gasilci in cestni delavci. Na območju Ilirske Bistrice in so težave tudi z elektriko, prav tako je močan veter odkril nekaj streh, podrl nekaj dreves, enako velja tudi za območje sežanskega Krasa,” je pojasnil.
Majcen se je z ekipo odpravil v Cerknico, da se s pristojnimi dogovorijo glede pomoči. Zaenkrat nobena občina ni prosila za dodatno pomoč. Povsod je aktivirana civilna zaščita, gasilci, pa tudi nekatera cestna podjetja. Na terenu so bili celo noč, zdaj se na teren odpravlja druga izmena, je še dodal Majcen.

V Cerknici se je sestal štab civilne zaščite za Cerknico, ki je ugotovil, da je najbolj ogroženo območje Rakeka, kjer je orkanski veter odkril strehe na več kot 50 objektih, je za STA dejal Matjaž Knap iz Prostovoljnega gasilskega društva Cerknica.

Danes bo oblačno. Padavine bodo čez dan zajele vso Slovenijo. V vzhodnih krajih jih bo malo. Popoldne in zvečer bodo padavine oslabele, je zapisano na spletnih straneh Agencije RS za okolje. Po nižinah v notranjosti Slovenije bo v sredo zapadlo večinoma od 5 do 10 cm mokrega snega, lokalno lahko tudi več.

Osnovna šola Jožeta Krajca Rakek in tamkajšnji vrtec sta trenutno brez električne energije. Pri Elektro Ljubljana so jim zagotovili, da jo bodo znova zagotovili v roku dobre ure. Kljub temu šola in vrtec normalno delujeta, ravnateljica šole je namreč prilagodila pouk, obroki so zagotovljeni, prav tako je zagotovljeno varstvo otrok v vrtcu, je dejal.

Na območju Cerknice je po njegovih navedbah poškodovanih streh manj, odkrilo je okoli 20 objektov. A je zaradi podrtega drevja zaprtih nekaj lokalnih cest. “Zdaj se pripravljamo na poplave, ki že grozijo območju Cerknice. Prihaja padavinski val, zato se že organiziramo za protipoplavno zaščito, kajti vidimo, da se dviguje gladina Cerkniščice,” je dejal.

Veter na tem območju se je namreč umiril, a začelo je že močno deževati. “Zaščitili bomo najnujnejše, za ostalo pa počakali na ugodnejše razmere, kajti dokler je življenje gasilcev ogroženo, ne gremo v akcijo,” je še dodal Knap.

STA

Več iz te kategorije