0 Deljenj 486 Ogledov

Torek bo vroč, tudi 37 °C, Arso za popoldne izdal opozorilo

29. June, 2021 5:52
486 Ogledov

Danes bo pretežno jasno, pihati bo začel jugozahodni veter. Najvišje dnevne temperature bodo od 30 do 37 °C, za torek napovedujejo pri Agenciji RS za okolje (Arso). Za popoldne velja tudi opozorilo.

Opozorilo

Do vključno srede bo v popoldanskem času po nižinah velika toplotna obremenitev.

Jutri bo sončno. Popoldne in zvečer predvsem na severu ni izključena kakšna kratkotrajna ploha ali nevihta. Še bo pihal jugozahodnik. Najnižje jutranje temperature bodo od 14 do 21, na severozahodu okoli 12, najvišje dnevne od 26 do 33 °C.


Obeti. V noči na četrtek bodo zlasti v severni Sloveniji krajevne nevihte, prehodno bo zapihal severni veter, na Primorskem šibka burja. V četrtek in petek bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo. Nastajale bodo plohe in nevihte, ki bodo pogostejše sredi dneva in popoldne. Vročina bo popustila.

Vremenska slika. Nad Balkanom in Sredozemljem je območje enakomernega zračnega tlaka, nad delom zahodne in srednje Evrope pa šibko ciklonsko območje. Z jugozahodnimi vetrovi k nam doteka suh in zelo topel zrak.

Napoved za sosednje pokrajine. Pretežno jasno in poletno vroče bo. V Alpah bo možna kakšna nevihta.

Biovremenska prognoza

Arso je na spletni strani objavil biovremensko prognozo, v katero so zapisali:

V torek in sredo bo vpliv vremena večinoma ugoden. Sredi dneva in popoldne pa bo na počutje vplivala velika toplotna obremenitev.

Napoved UV indeksa. UV indeks sredi dneva ob jasnem vremenu po nižinah doseže vrednost okoli 9, v gorah pa med 10 in 10,5.

Napoved cvetnega prahu v zraku. V nižinah so najvišje obremenitve s cvetnim prahom trav za nami. Košnja in hitro odcvetanje trav v vročem vremenu je znižalo obremenitev, ki bo v prihodnjih dneh še vedno srednje visoka do lokalno visoka. Sezona trav se je razvila tudi višje v hribih.

Obremenitev s trpotcem in kislico bo v splošnem nizka. Poteka sezona pravega kostanja, obremenitve bodo lokalno visoke. Cvetijo žužkocvetne lipe, bezeg in liguster (kalina), splošno je v zraku le malo cvetnega prahu, močan vonj lahko nekaterim posameznikom povzroča težave kot nespecifičen dražilec. V zraku bo cvetni prah koprivovk in velikega pajesena.

V Primorju bo obremenitev s travami srednje visoka, sezona oljke se zaključuje. Prisoten bo še cvetni prah trpotca, kislice, ligustra, pravega kostanja in koprivovk (krišina in kopriva).

Zaznali smo povečanje obremenitve s sporami plesni, pogosti alergeni rodovi so Cladosporium, Alternaria in Epicocum. Obremenitev se poveča pri košnji in drugih opravilih na poljih.

Dobro je vedeti:

– Za žive meje pogosto uporabljamo liguster (kalino), alergen ligustra je soroden oljčnemu, zato lahko pride do navzkrižnih reakcij.

– Alergikom ne priporočamo sprehodov po nepokošenih travnikih, obremenitve s cvetnim prahom so tam visoke. Cvetni prah se bo oprijel vaše obleke, s katero ga boste prinesli v bivalne prostore.

– Na počutje nekaterih posameznikov lahko kot nespecifični dražilec vpliva močan vonj cvetočih dreves in grmov (cveti bezeg, lipa, glicinija). Dražilno lahko vplivajo tudi lahko hlapne organske spojine, ki jih sprošča oljna repica.

– Veliki pajesen je invazivna tujerodna vrsta, sajena kot okrasno drevo, v preteklosti sajena tudi v gozdu. Kjer je rastlina pogosta, je cvetni prah potencialni alergen.

Napoved je sestavljena v sodelovanju z NLZOH.

Več iz te kategorije