0 Deljenj 686 Ogledov

Temperature vse višje, kateri alergeni so odcveteli in katerim višanje temperatur dobro dene

21. March, 2022 6:51
686 Ogledov

Danes bo jasno. Pihal bo vzhodni veter, na Primorskem šibka burja. Najvišje dnevne temperature bodo od 8 do 12, na Primorskem do okoli 14 °C. Žal zaradi pomanjkanja padavin še vedno gori opozorilo.

Opozorilo

V večjem delu Slovenije je velika požarna ogroženost v naravnem okolju.

Jutri bo jasno. Ponekod bo še pihal veter vzhodnih smeri, na Primorskem šibka burja. Jutranje temperature bodo od -7 do -1, na Primorskem od 0 do 4, najvišje dnevne od 10 do 16 °C.

Obeti. V sredo in četrtek se bo nadaljevalo jasno vreme. Šibka burja na Primorskem bo v sredo popoldne ponehala. Zjutraj bo temperatura še pod lediščem, čez dan pa bo postopno topleje.

Vremenska slika. Nad večjim delom Evrope je obsežno območje visokega zračnega tlaka. Od vzhoda priteka k nam nekoliko toplejši in suh zrak.

Napoved za sosednje pokrajine. Jasno bo, ob severnem Jadranu bo pihala šibka burja.

Biovremenska napoved

Biovreme. V ponedeljek in torek bo vpliv vremena na počutje in razpoloženje ljudi ugoden in spodbuden.

Napoved UV indeksa. UV indeks sredi dneva ob jasnem vremenu po nižinah doseže vrednost med 4 in 5, v gorah pa med 5 in 6.

Napoved cvetnega prahu v zraku. V nižinah se zaključuje prvo obdobje alergenega cvetnega prahu, v katerem sta prevladovala leska in jelša. Obremenitev z jelšo bo lahko še dosegala srednje visoke vrednosti, leske bo v zraku zelo malo.

V SV Sloveniji se bo nadaljevala sezona jesena s srednje visokimi obremenitvami, tudi drugod po nižinah že beležimo nizko obremenitev. Cvetijo cipresovke in tisovke, večino cvetnega prahu prispeva nizko alergena tisa, ki navadno ne povzroča zdravstvenih težav. Vrbe, topoli in brest sproščajo nizko alergeni cvetni prah, obremenitve bodo srednje visoke, lokalno visoke.

V Primorju prevladuje cvetni prah cipresovk in tisovk, večje količine cvetnega prahu sprošča visoko alergena vednozelena cipresa, katere cvetni prah je pomemben alergen v Sredozemlju. Zabeležili smo prva zrna gabra, ki najavljajo začetek sezone. V zraku bo prisoten cvetni prah jesena, topola, vrbe in bresta, vetrovi prinašajo s celine posamezna zrna jelše in leske.

Na merilnih postajah še nismo zaznali cvetnega prahu breze. Začetek sezone bo odvisen od temperaturnih razmer, breza sprošča cvetni prah pri temperaturi nad 16 stopinj Celzija. Na podlagi preteklih sezon pričakujemo prva zrna proti koncu marca.

Dobro je vedeti:

– Jesen in oljka imata sorodne alergene, zato lahko alergiki, preobčutljivi na oljko razvijejo simptome, ko je v zraku cvetni prah jesena.

– Cvetni prah cipresovk in tisovk pri analizah uvrščamo v skupno kategorijo. V Primorju prevladuje cvetni prah cipresovk, v celinskem delu Slovenije pa tisa, ki ni alergena. Vir cvetnega prahu cipresovk je v celinskem delu majhen in omejen na sajena drevesa.

Napoved je sestavljena v sodelovanju z NLZOH.

Več iz te kategorije