0 Deljenj 1129 Ogledov
iStock

Stvari, ki bi jih morali v vaši spalnici najbrž že zdavnaj zamenjati

26. March, 2018 7:30
1129 Ogledov

Spalnica je prostor, kamor ima javnost le poredko vstop, zato se večini ne zdi treba pretirano skrbeti, da bo tam reprezentativno pohištvo in tisti red, ki ga vzdržujete v dnevni sobi. Zato boste najbrž še bolj presenečeni, kako pogosto je treba menjati nekatere od na videz neuničljivih predmetov. Iz seznama Reader’s digesta smo jih izbrali šest:

Vzglavniki
Bodimo pošteni, kako pogosto razmišljate o zamenjavi vzglavnikov? Večina najbrž ne preveč pogosto, kar ni prav. Po mnenju spletnega mesta Sleep.org, bi jih morali zamenjati vsaj na dve leti. Okolju prijazni vzglavniki z proti alergijskimi prevlekami vzdržijo nekoliko dlje. Predstavljajte si, da se je v dve leti starem vzglavniku nabrala večja količina odmrle kože, pršic in hroščev. Če se zbujate s trdim vratom ali z bolečinami v hrbtu, obstaja velika verjetnost, da je kriv prav vaš vzglavnik.

Ležišče
Novo ležiščesi morate privoščiti približno po desetih letih uporabe. Tudi v tem primeru velja, da imajo vzmetnice z proti-alergijskimi prevlekami nekoliko daljšo življenjsko dobo. Če se počutite kot da se pogreznete v posteljo, je čas zamenjavo. Desetletni časovni okvir je odvisen tudi od tega, iz katere snovi je ležišče izdelano, kako dobro ste skrbeli zanjo in tudi od vaše starosti.

Rjuhe
Kot vaše blazine, je treba tudi rjuhe zamenjati na vsaki dve leti. Če jih pogosto perete, je treba to storiti tudi pogosteje, saj jih pranje dodatno poškoduje, tudi če so višje kakovosti. Zamenjati jih je treba, če opazite očitne znake staranja, kot so madeži ali pobledeli vzorci. Če jih boste prali z naravnimi sestavinami, bodo vzdržale nekoliko dlje.

Odeje
Če ste se ob branju zgornjih nasvetov, da se bo treba ločiti od vaše nadvse udobne odeje, se lahko sprostite. Odej vam ni treba zamenjati tudi po 25 let. »Odejam ni treba podpirati vaše teže, kar je naloga vzglavnika in ležišča. Odeje trajajo tudi do 25 let, jih redno zračite in prekrivate z prevleko.

 

Preproge
Glede na to, kakšno preprogo imate, lahko njena pričakovana življenjska doba traja od enega do 25 let. Cenovno ugodna preproga za stanovanje običajno traja od enega do petih let. Preproga srednjega razreda bo trajala od pet do 15 let. Najboljša najboljša preproga na trgu bo v povprečju trajala od 15 do 25 let. Ročno pletene perzijske preproge pa so praktično večne.

Kako pogosto prebarvati spalnico?
Izbira barve sten v vašem domu vpliva tudi na vaše razpoloženje. Če ste se jih naveličali, je to že prvi znak za potrebo po novem barvanju. Če stanovanje dobro vzdržujete in v njem ne kadite, bo barva vzdržala tudi do sedem ali deset let. Če opazite, da je barva razpokala, prebarvajte takoj.

Več iz te kategorije