0 Deljenj 749 Ogledov

STARŠE PROSIJO, NAJ OTROK NE POŠILJAJO V VRTCE IN ŠOLE Jutri naj bi stavkalo več kot 40.000 šolnikov

13. March, 2018 17:54
749 Ogledov
Fotografija je simbolična. FOTO: iStock

LJUBLJANA – Stavke zaposlenih v vzgoji in izobraževanju se bo po podatkih Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) udeležilo več kot 40.000 zaposlenih iz več kot 90 odstotkov odstotkov vseh javnih vrtcev, dijaških domov in šol. V času stavke bodo pripravili shode v enajstih mestih, v Ljubljani bo shod potekal pred vlado.

Stavkalo naj bi več šolnikov kot februarja

Po podatkih Sviza bo v sredo stavkalo več zaposlenih kot ob začetku stavke februarja, ko je stavka zajela 40.000 zaposlenih v vzgoji in izobraževanju. Stavki se je namreč po ponovnem glasovanju naknadno pridružilo nekaj zavodov, ki stavke v začetku niso izglasovali. Kot je v današnji novinarski konferenci povedal glavni tajnik Sviza Branimir Štrukelj, bodo prvi natančni podatki o tem, koliko zaposlenih stavka, znani v sredo okoli 9. ure. V stavko naj bi bilo sicer vključenih več kot 90 odstotkov odstotkov vseh javnih vrtcev, dijaških domov ter osnovnih, glasbenih, srednjih in višjih šol.

Namesto enega shoda v Ljubljani shodi v 11 različnih mestih

Stavkajoči se tokrat ne bodo zbrali na skupnem protestnem shodu v Ljubljani, kot so se februarja, temveč bodo območni odbori Sviza ob 12. uri pripravili protestne shode v skupno enajstih mestih po vsej Sloveniji. Shodi, ki se jih bo po ocenah Sviza udeležilo po od 500 do 2500 stavkajočih, bodo izvedeni v Ljubljani (pred poslopjem vlade), v Mariboru (na Trgu generala Maistra), v Murski Soboti (pri Gradu), v Celju (na Krekovem trgu), v Velenju (na Titovem trgu), v Radovljici (v športni dvorani Srednje šole za gostinstvo in turizem), v Kopru (na Titovem trgu), na Ravnah (na platoju pred Tušem), na Ptuju (pred mestno hišo), v Krškem (v kulturnem domu) in v Kranju (v veliki dvorani občine). Na nekaterih shodih bodo podporo zaposlenim v vzgoji in izobraževanju izrazili tudi župani občin.

Na shodih o položaju zaposlenih v vzgoji in izobraževanju

Na shodih bodo po napovedih Sviza govornice in govorniki med drugim izpostavili najnovejše podatke o rasti povprečnih plač v posameznih dejavnostih javnega sektorja. Ti po navedbah sindikata dokazujejo, da so se razlike v škodo zaposlenih v vzgoji in izobraževanju še dodatno poglobile in da je rast poprečnih plač v vzgoji in izobraževanju zaostala tudi za rastjo povprečne plače v državi. Povprečna plača v Sloveniji se je namreč v lanskem letu zvišala za 2,65 odstotka, v izobraževanju le za 1,69 odstotka, razloge za stavko utemeljujejo v Svizu.

Zahtevali bodo višje plače, ureditev plačila razredništva in višji regres

Glede na današnjo napoved glavnega tajnika Branimirja Štruklja, da bodo vztrajali pri rešitvah, ki so se jih v ponedeljek dogovorili z vlado, a jih vlada nato ni parafirala, gre pričakovati, da bodo poudarili zahtevo, da se omenjeni dogovor uresniči. Po njem bi se neuradno plače vzgojiteljem in učiteljem ter drugim strokovnim delavcem v šolah zvišale za dva plačna razreda, razrednikom pa za tri. Zaposlenim z minimalno ali nižjo plačo bi se regres po dogovoru v povprečju zvišal za 200 evrov, in sicer na 1050 bruto.

Starše prosijo, naj v sredo otrok ne pošiljajo v vrtce in šole

Zaradi stavke v sredo v šolah ne bo pouka, za otroke bodo zagotovili le varstvo, tudi v vrtcih, kjer so ponekod organizirali le dežurne enote, bo program okrnjen. Na Svizu ob tem starše naprošajo, naj otrok ne pošiljajo v vrtce in šole, razen če res ni druge možnosti.

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je vodstva vrtcev in šol sicer pozvalo, da poskrbijo za varstvo in oskrbo otrok, ki bodo v vrtec oziroma šolo prišli kljub stavki. Prav tako morajo pripraviti načrt nadomestitve izpadlega vzgojno-izobraževalnega procesa. Za zaposlene, ki ne bodo stavkali, morajo v vrtcih in šolah organizirati delo.

Na Mestni občini Ljubljana so ljubljanske osnovne šole in vrtce pozvali, naj zagotovijo najmanj eno odprto enoto in delo organizirajo na način, ki bo omogočal varstvo za vse otroke, ki jih bodo starši tja pripeljali na dan stavke, vključno z organizacijo prehrane in prevoza.

Ker številni starši zaradi stavke v sredo ne bodo imeli varstva za otroka, so nekatera podjetja sama poskrbela za varstvo otrok svojih zaposlenih. Iz družbe SIJ Ravne System iz skupine SIJ so tako denimo že sporočili, da bodo sodelavci prostovoljci pomagali pri varstvu otrok, starih od šest do dvanajst let.

STA

Več iz te kategorije