0 Deljenj 682 Ogledov

Slovenija žaluje, umrl je eden od pionirjev

2. December, 2018 16:19
682 Ogledov

Tržaški Slovenec Zajec, ki se je rodil leta 1938, velja za enega od pionirjev računalniške umetnosti. Čeprav se je sam temu nazivu izogibal, ostaja dejstvo, da je spadal v privilegirano skupino vizionarskih umetnikov, ki so pred več kot štirimi desetletji v svoje delo na takšen ali drugačen način kot izrazno sredstvo vpeljali računalnik, v umetnost pa vnesli kibernetična načela.

S svojimi inovativnimi idejami je tlakoval oziroma programiral pot uporabi novih tehnologij v sodobni umetnosti. Za njegova programirana dela je bila značilna skoraj znanstvena obravnava vprašanj kompozicije, perspektive, barv in zvoka. Njegovi ključni tematiki, ki jima je posvetil večino svojega opusa, pa sta bili interaktivnost v smislu vzpostavitve dvosmerne komunikacije med avtorjem in gledalcem, ter raziskovanje časovne dimenzije vizualnih podob.

Razstavljal je v najuglednejših galerijah in umetnostnih institucijah, med drugim v Muzeju sodobne umetnosti v New Yorku (MoMA), Centru Georges Pompidou v Parizu, na Ars Electronici v Linzu in drugod. Leta 1980 se je zaposlil na ameriški univerzi Syracuse v zvezni državi New York, kjer je ustanovil oddelek za računalniško umetnost. Slovenski javnosti se je podrobneje predstavil leta 2008 na retrospektivni razstavi, ki jo je pripravil Mednarodni grafični likovni center v Ljubljani.

Leta 2008 je prejel nagrado za življenjsko delo za modno in vizualno ustvarjalnost – Trend 2008.

Več iz te kategorije