0 Deljenj 890 Ogledov
Vlada Mira Cerarja je na okopih za državno NLB pogorela, evropska komisarka Margrethe Vestager pa sporoča, da položaj ni dober. Foto: STA

ŠKANDALOZNO Opozorilo Cerarju iz Bruslja

23. December, 2017 14:12
890 Ogledov

LJUBLJANA – »Smo v dejavnem stiku s slovensko vlado, da pogledamo, kako lahko rešimo to, da se zaveze ne izpolnjujejo,« je o uporu vlade Mira Cerarja, ki je prekinila prodajo državne NLB, povedala evropska komisarka za konkurenco Margrethe Vestager in opozorila, da je zavezo o prodaji 75 odstotkov državnega deleža banke minus ena delnica treba spoštovati.

NLB je bila v preteklosti večkrat dokapitalizirana iz proračuna, žal pa je bila v času vlade Boruta Pahorja tudi zlorabljena za pranje iranskega denarja. Kljub zavezam slovenske vlade ob državni pomoči banki o delni prodaji državnega deleža, tako da se ohrani 25-odstotno državno lastništvo plus delnica in s tem blokirajoči manjšinski delež, vlada Mira Cerarja svojih zavez ne izpolnjuje v roku, ampak odhajata Cerar in finančna ministrica Mateja Vrničar Erman v Bruselj s protipredlogi, s katerimi bi se izognili danim zavezan, in ki temeljijo na neodvisnem upravljavcu. Komisarka tovrstnih idej sploh ni hotela komentirati, ampak je poudarila: »Doseči želimo to, da je banka vzdržna in koristna za preostalo gospodarstvo. Ko je pred leti dobila državno pomoč, je vlada sprejela določene zaveze, da se banka ne bi znova znašla v težavah. Zato je pomembno spoštovati zaveze.« Trenuten položaj po njenih besedah ni zelo dober, ko gre za upoštevanje odločitev, sprejetih ob odobritvi kar zajetne državne pomoči davkoplačevalcev.

IZ TISKANE IZDAJE ŠKANDAL24

Več iz te kategorije