0 Deljenj 3764 Ogledov
Facebook Visit Ljubljana

Prvi znaki krize? V Ljubljani cene nepremičnin navzdol

11. September, 2018 10:22
3764 Ogledov

Cene nepremičnin v Ljubljani so v zadnjem obdobju pričele padati, kažejo statistični podatki, objavljeni na največjem nepremičninskem portalu nepremicnine.net. Podatki o gibanju cen nepremičnin na slovenskem trgu kažejo, da so julija cene stanovanj, glede na mesec prej, v Ljubljani padle za 0,05 odstotka, cene poslovnih prostorov pa za 0,07 odstotka.

Padec cen stanovanj so pri portalu zabeležili tudi v okolici Ljubljane, kjer so cene zdrsnile za 0,08 odstotka, medtem ko so cene poslovnih prostorov narasle za 0,07 odstotka.

Ko je v prvi polovici leta 2017 po krizi slovenski nepremičninski trg dosegel rekordno število kupoprodaj stanovanjskih nepremičnin, je ekonomist Igor Masten dogajanje komentiral: “Nepremičninski trg trenutno v Sloveniji cveti zaradi poceni posojil in pričakovanja, da se bodo cene še naprej zviševale.” In opomnil, da je “opaziti klasične karakteristike nastajajočega balončka”. Čeprav rekordnim vrednostim pred krizo lani še nismo bili blizu, je takrat ocenil, da smo “trdno na poti, da bomo znova imeli opravka s pregretim trgom”.

Statistični urad (Surs) je v konec avgusta objavljenih podatkih zaznal tudi umiritev gospodarske rasti, ki je bila v drugem četrtletju najslabša v zadnjem letu in pol. Romana Korenič s Surs je ob predstavitvi rezultatov dejala: “Če primerjamo stopnje rasti BDP v drugem četrtletju z enakim lanskega leta, lahko vidimo, da je rast bolj umirjena. Eden od dejavnikov je vsekakor en delovni dan manj kot lani.” Spomnimo, gre za ukrep odhajajoče vlade Mira Cerarja in njegove stranke SMC, ki je s strankama SD, Desus podaljšala novoletne praznike tako, da je bil tudi 2. januar dela prost dan.

Zdaj vse te stranke skupaj z ekstremistično Levico stopajo v vlado Marjana Šarca, ki je z napovedjo višanja obdavčitev sprožila zaskrbljenost v gospodarskih krogih. Najodličnejši slovenski podjetniki, kot sta Igor Akrapovič in Ivo Boscarol, pa so zaradi tovrstnih napovedi pričeli na glas razmišljati o selitvi svojih uspešnih podjetij v tujino. Klub slovenskih podjetnikov, katerega člana sta, je zato sprožil peticijo za podjetno in uspešno Slovenijo, ki jo je do 11. septembra podpisalo že 1131 podjetij in 3912 državljanov. Podpišete jo lahko na povezavi.

 

Več iz te kategorije