0 Deljenj 1701 Ogledov

Predsednik vlade Janez Janša v vabilu predsednici Evropske komisije izpostavil 20 vprašanj: Ali je v kateri koli državi članici EU …

26. February, 2021 8:01
1701 Ogledov

Objavljamo pismo predsednika Vlade Republike Slovenije Janeza Janše predsednici Evropske komisije Ursuli von den Leyen. Premier po nedavnih obtožbah podpredsednice komisije Vere Jourove v zvezi s svobodo tiska v Sloveniji predlaga čim prejšnji dogovor za oblikovanje in obisk ad hoc delovne skupine, sestavljene iz predstavnikov Evropske komisije, ki naj čim prej obišče Slovenijo in se prepriča o stanju demokracije, vladavine prava, neodvisnosti sodstva in svobode ter pluralnosti medijev pri nas.

Zlasti v luči skorajšnjega predsedovanja Slovenije Svetu EU. Ponavljajo se poskusi iz leta 2007, ko so s 571 podpisi slovensko predsedovanje skušali predstaviti kot grožnjo za celotno Unijo, ki se ni uresničila, ampak je bilo, kot piše Janša “naše predano delo v skupno korist vseh držav članic EU ključnega pomena za uspeh našega predsedovanja.” Janša je pismo 571 iz leta 2007 priložil vabilu von der Leynovi.

Janša je nanizal tudi dvajset točk, v katerih povzema dogajanje v Sloveniji in predsednico Evropske komisije sprašuje, ali so v skladu z evropskimi vrednotami, normami in temeljnimi načeli vladavine prava v kateri koli državi članici EU.

Pismo lahko preberete v celoti.

Dostopno je tudi na povezavi Pismo predsednika vlade.

Poleg pisma 571 novinarjev iz septembra 2007 je predsednik vlade predsednici Evropske komsiije priložil še posnetek prepevanja, da je EU banda kravatarska.

Več iz te kategorije