0 Deljenj 811 Ogledov

Politični desant na policiji! – Zaradi Golobovih pritiskov Bobnarjeva napovedala odstop!

7. December, 2022 18:07
811 Ogledov

 

Notranja ministrica Tatjana Bobnar je napovedala odstop s funkcije notranje ministrice. Odstopno izjavo bo podala po vrnitvi iz Bruslja. Hkrati je ministrstvo za notranje zadeve vladi že poslalo pojasnila o političnih pritiskih, ki jih je na generalnega direktorja policije Boštjana Lindava in na samo ministrico Bobnarjevo izvajal Golob.

Odstop je razumeti kot zadnje dejanje v drami javno izpovedanih političnih pritiskov na notranjo ministrico, od katere naj bi politično vodstvo države, domnevno kar predsednik vlade Robert Golob, zahtevalo hitrejše “čiščenje” kadrov, ki jih imenovala prejšnja vlada Janeza Janše. A kot opozarja strokovna javnost, je Bobnarjeva to nalogo že davno izpeljala, sedaj pa se je upirala neposrednim političnim pritiskom, za to pa v prvi vrsti plačala s podaljšanjem statusa vršilca direktorja generalnega direktorja policije Boštjana Lindava in očitno tudi lastnim odstopom.

Sicer zelo nenavadno, a poročilo o tem, kdo je na njo in njenega izbranca Lindava izvajal politične pritiske, je zahteval sam predsednik vlade. Da gre za politično igrico, v kateri so stave zelo visoke, pa je že pred dvema dnevoma javno opozoril predsednik podmladka Socialnih demokratov, ki je svoj prst jasno usmeril v predsednika vlade, češ da je ravno on tisti, ki skuša politično vplivati na delo policije. Gorškova izjava je toliko pomenljivejša, saj je sin visoko rangiranega policista in očitno blizu vira informacij. Vodstvo SD in Levice se sicer v očitni politični desant na policijo ne želi vpletati, vse skupaj pa označujejo le kot “spor”.

Ministrica izpolnila obljubo


Pred dnevi se je tudi v medijih pisalo, da je ministrica za “svoj prav” pripravljena tudi odstopiti, če bo to potrebno. Med predsednikom vlade in Bobnarjevo se je pred današnjo napovedjo odvil sestanek, ki pa ni prinesel rezultatov. Sklep je bil, da se “razhajata glede očitkov o politizaciji dela policije”.

Državni sekretar na ministrstvu za obrambo Damir Črnčec (Vir: STA)

 

Je naslednji minister za notranje zadeve Damir Črnec?


Ob vsem skupaj pa so se v javnosti pojavile naslednje insinuacije. V ozadju napadov naj bi bil nihče drug kot Damir Črnčec, trenutno državni sekretar na ministrstvu za obrambo. Ta naj ne bi skrival ambicij, da sam postane notranji minister. Tudi Bobnarjevi v prihodnosti naj ne bi bilo hudega. Svoje mesto naj bi našla pri novoizvoljeni predsednici republike Nataši Pirc Musar, ko se bo začel njen mandat. Na kakšni poziciji točno, še ni jasno, zasedla naj bi mesto “svetovalke”.

Da obstaja možnost menjave na čelu ministrstva za notranje zadeve, je postalo jasno po tistem, ko Bobnarjeva ni uspela s predlogom za imenovanje Boštjana Lindava za generalnega direktorja policije s polnim mandatom. Ob tem je namignila na politične pritiske na policijo. Bobnarjeva je namreč v izjavi za medije pretekli petek poudarila, da se mora politika končati pred vrati generalnega direktorja policije. Napovedala je, da bo na tem stališču vztrajala, četudi jo bo to stalo ministrskega mesta.

Premier Golob se je nato v ponedeljek sestal tudi z ministrico Bobnar, po sestanku pa sporočil, da se z ministrico “razhajata glede očitkov o politizaciji dela policije”. O domnevnih pritiskih na policijo je zahteval pojasnila od nje in od v. d. generalnega direktorja policije Lindava in jih danes prejel.

Poročilo Lindava, ki je označeno s stopnjo tajnosti, naj bi bilo zelo podrobno, vsebovalo pa naj bi tudi konkretna imena, kdo je v času mandata sedanje vlade izvajal pritiske na delo policije. Poročilo ministrice Bobnar naj bi bilo na drugi strani bolj splošno, je poročal Večer.

Odhajajoča notranja ministrica Tatjana Bobnar bo konkretne navedbe o političnih pritiskih naznanila državnemu tožilstvu, so sporočili z ministrstva za notranje zadeve. Policija pa bo preučila možnosti, da se javnost seznani z vsebino poročila v. d. generalnega direktorja policije Boštjana Lindava, so dodali.

Gre za prvo ministrsko menjavo obstoječe vlade Roberta Goloba, ki je mandat nastopila 1. junija letos. Do več sprememb ekipe pa bo prišlo še po uveljavitvi novega zakona o vladi.

L. K. F., G. K. (Nova 24 TV )

 

Več iz te kategorije