0 Deljenj 589 Ogledov

Alkohol lahko ubija! Skoraj vsaka deseta prometna nesreča je povzročena pod vplivom alkohola!

7. December, 2022 18:16
589 Ogledov

Vse do 31. decembra 2022 bo potekala tretja letošnja nacionalna preventivna akcija za preprečevanje vožnje pod vplivom alkohola, drog in drugih psihoaktivnih snovi v prometu. Agencija za varnost prometa, Policija, Ministrstvo za zdravje, Zavod Varna pot in Zavod Vozim so na dogodku za medije v Ljubljani skupaj pozvali k odgovorni vožnji, z namenom, da najlepši mesec v letu ostane v lepem spominu.

 

Mag. Simona Felser, v. d. direktorja Agencije za varnost prometa, je v izjavi za medije izpostavila: “Letos smo na segmentu vožnje pod vplivom alkohola pri smrtnih prometnih nesrečah dosegli 54-odstotno izboljšanje. To potrjuje, da nobena akcija, preventiva in nadzor, niso zaman. Ohranitev in izboljšanje tega trenda pa lahko dosežemo le s skupnimi koraki, s sodelovanjem. V prazničnem času vas znova pozivamo: Bodite 0.0 voznik, ravnajte odgovorno, da bo december sijal v soju prazničnih, ne intervencijskih luči.”

 

Policisti bodo v času nacionalne preventivne akcije poostreno nadzirali psihofizično stanje voznikov. Preverjali bodo vsebnost alkohola v izdihanem zraku in izvajali preizkuse s sredstvi za hitro ugotavljanje prisotnosti drog v organizmu. Agencija je za aktivnosti v decembrski akciji že razdelila 6.000 novih letakov in 700 plakatov lokalnim skupnostim, sodeluje jih preko 60. V akciji sofinancira 9 nevladnih organizacij in 8 lokalnih skupnosti, ki so za svoje aktivnosti prejele 530 alkotesterjev. Izvaja tudi široko medijsko kampanjo Kolk’r kapljic, tolk’ nesreč. Agencija za varnost prometa, Policija, Ministrstvo za zdravje, Zavod Varna pot in Zavod Vozim pozivajo: Že prvi popit kozarec alkoholne pijače vpliva na naše zaznavanje, zmožnost presoje in reakcijski čas. Da ne bi vse življenje obžalovali enega samega trenutka nepremišljenosti, bodite odgovorni in se udeležbi v prometu pod vplivom alkohola odpovejte!

 

Robert Vehovec, Sektor prometne policije na Generalni policijski upravi, je deja”Statistika žal potrjuje vsem poznane ugotovitve, da se vozne sposobnosti voznika, ki vozi pod vplivom alkohola, bistveno poslabšajo, posledično pa se zelo povečujejo možnosti za povzročitev prometne nesreče. V določenih primerih tudi do 25 x. Pred nekaj dnevi smo vstopili v decembrski čas, ki je povezan tudi z druženji in praznovanji, za katera si vsi želimo, da se končajo brez slabih izkušenj, zato je pomembno, da razmišljamo tudi o tem, kako bomo varno prišli domov.”

Delež alkoholiziranih povzročiteljev prometnih nesreč, ki so se končale s hudimi telesnimi poškodbami, se v povprečju giblje okrog 16 %. Najvišji delež je bil v letu 2016 (19,7 %), najnižji pa v lanskem letu (14,4 %).

 

Največ alkoholiziranih voznikov povzročilo smrti v covidnem letu 2020

Podatki za devetletno obdobje, od leta 2013 do vključno 2021, izkazujejo, da se delež alkoholiziranih povzročiteljev smrtnih prometnih nesreč v povprečju giblje okrog 29 %. Najvišji delež je bil v letu 2020 (37 %), ki ga je zaznamovala pandemija covida, najnižji pa v letu 2018 (25 %).

 

Vozniki osebnih avtomobilov pod vplivom alkohola so letos povzročili 7 smrtnih prometnih nesreč, 4 smrtne prometne nesreče so povzročili vozniki enoslednih motornih vozil (3 motorno kolo, 1 moped), dve smrtni prometni nesreči sta povzročila voznika tovornega vozila, po eno pa voznik e-skiroja, kolesar in voznik delovnega stroja.

 

Iz spodnjih dveh grafov je razvidno, da po številu prometnih nesreč pod vplivom alkohola in številu hujših telesnih poškodb izstopa Osrednjeslovenska statistična regija. V Zasavski regiji so zabeležili najnižje število prometnih nesreč na 10.000 prebivalcev, v Obalno-kraški pa najvišje.

L. K. F., STA

(Foto: iStock)

Več iz te kategorije