0 Deljenj 1142 Ogledov

Po volitvah: Avstrijci si želijo 31-letnega Kurza

15. October, 2017 20:11
1142 Ogledov
Foto: epa

Vodja avstrijske ljudske stranke (ÖVP) Sebastian Kurz je po zmagi svoje stranke na parlamentarnih volitvah dejal, da je rezultat volitev priložnost za resnično spremembo. Glede na projekcije je ÖVP zmagovalka volitev, Kurzu pa se nasmiha kanclerski položaj.

31-letni dosedanji avstrijski zunanji minister, ki utegne postati najmlajši šef vlade v EU, je dejal, da so mu volivci naložili veliko odgovornost. “To odgovornost sprejemam z veliko ponižnostjo,” je dejal.

Pred svojimi privrženci je zatrdil, da bo delal s polno močjo ter da želi v državi uvesti nov slog in novo kulturo. Naloga ÖVP je, da v sodelovanju z drugimi državo pozitivno spremeni, je dejal.

O tem, s kom želi stopiti v koalicijo, Kurz ni govoril.

Možnosti sta sicer koalicija s svobodnjaki, ki so se glede na projekcije uvrstili na tretje mesto, ali nadaljevanje velike koalicije s socialdemokrati.

Njihov vodja Christian Kern po objavi projekcij ni želel povedati, ali se stranka seli v opozicijo ali želi sodelovati v vladi. Je pa potrdil, da sam namerava ostati v politiki.

“Zdaj moramo videti, kakšni bodo nadaljnji koraki, žogica je na strani predsednika republike Alexandra Van der Bellna,” je dejal.

Ta je v prvi izjavi dejal, da je treba počakati na končne izide, ki bodo po napovedih znani v četrtek, in če se bo potrdila zmaga ljudske stranke, bo mandat za sestavo vlade podelil Kurzu.

STA

Več iz te kategorije