0 Deljenj 1925 Ogledov

IZ TISKANE IZDAJE: Medijski multipraktik

28. February, 2018 10:00
1925 Ogledov

Na hrvaški Reki rojena profesorica medijske stroke Sandra Bašić Hrvatin velja za »ideologinjo« slovenskega novinarstva, a v njem redno nikoli ni delala. Vendar o slovenskih medijih ve vse, čeprav jih, kot je dejala v nekem intervjuju, ne spremlja. Znana je tudi kot nekdanja žena Janeza Janše. Tistega, ki ni pravi …

Kadarkoli se pojavi neki medij, ki ni pod nadzorom stricev iz ozadja, poslušni novinarji za mnenje takoj vprašajo Sandro Bašić Hrvatin, medtem ko se njegova malenkost Boris Vezjak na to temo kar sam oglasi.

V družbi z Majdo Širca, političarko propadlih LDS in Zares.

Državne jasli
Življenjepis Bašić Hrvatinove se bere predvsem akademsko, tudi vse njene zaposlitve so bile na državnih prsih. Dodatno je kakšen evro zaslužila tudi kot svetovalka, na primer pri marketinški agenciji Luna, ki je večinoma delala z državnimi podjetji. Svetovala je tudi Uradu Vlade RS za informiranje. Delovala je tudi čezmejno, bila je svetovalka pri pripravi novega zakona o javnem komuniciranju in zakona o RTV Bosne in Hercegovine.

Malo tu, malo tam
Danes kot izredna predavateljica predava na Fakulteti za humanistične študije Univerze na Primorskem. Ob tem je polno zaposlena še s projekti, s katerimi sodeluje pri Mirovnem inštitutu, ki mu je država doslej namenila že več kot 3,6 milijona evrov, samo meseca maja 2016 skoraj 150 tisoč evrov (vir: erar.si). Sandra Bašić Hrvatin sodeluje tudi z državo, natančneje z ministrstvom za pravosodje. Lani so ji tam omogočili, da je kot strokovnjakinja sodelovala na seminarju in treh delavnicah. Za seminar Usposabljanje na področju komunikacije z mediji za zaposlene v Upravi RS za izvrševanje kazenskih sankcij je prejela 648 evrov bruto. Prav pri delavnicah, kjer je sodelovala, je Sandra Bašić Hrvatin dokazala, da njeno področje sega tudi na področje obvladovanja stresa. Seveda v povezavi z mediji. Naslov teh delavnic je bil »Stres in obvladovanje medijsko odmevnih zadev«. Ali so bile tam predstavljene tudi dihalne vaje, ne vemo, vemo pa, da je prejela neto 950 evrov davkoplačevalskega denarja. Na teh delavnicah je sodelovala tudi Alenka Jakomin z agencije Pristop, še ena strokovnjakinja iz družbe, ki ima bogate (!) izkušnje s podjetji v državni lasti.

Podpirala je nasilne vstajnike in se postavila na njihovo stran.

Drugi o njej
Zanimivo je, kako so jo oklicale kolegice iz Lezbično- feministične univerze (kar koli je že to): aktivistka in doktorica. Na Facebooku so leta 2013 posredovala njeno razmišljanje ob aretaciji nasilnih vstajnikov z naslovom »Proti kriminalizaciji upora!«. Ja, metanje granitnih kock in fizično nasilje so zanjo zelo primeren način upora.

Zanimivo, njenih mnenj nimajo radi samo mediji, njeno mnenje je bilo pomembno tudi na 3. konferenci lepotnih blogerk. Ne, ni sodelovala v lepotnem bloganju, temveč je z blogerkami delila svoje znanje kot »beautiful strokovnjakinja«, kot so jo predstavili organizatorji.

Kje vidi prihodnost medijev?
Za Mladino je ta medijska strokovnjakinja leta 2010 dala dolg intervju, med drugim je priznala, da slovenskih medijev sploh ne spremlja (»Zdaj sem šla v drugo skrajnost in slovenskih medijev skorajda ne uporabljam.«), in govorila tudi o novih medijih. Rešitev vidi v tem: »Skrajni čas bi bil, da bi novinarji sami ustanovili neki medij, v katerem bi delali preiskovalne zgodbe in kjer bi za pomoč zaprosili svoje bralce. Sama bi bila recimo pripravljena finančno podpreti tak medij.« V medijskem prostoru se je lani pojavil novinarjev medijski projekt spletnicasopis.eu Petra Jančiča. Ga je Bašić Hrvatinova finančno podprla?

Več iz te kategorije