0 Deljenj 1090 Ogledov

Objavili članek o mafiji, ki je slovaškega novinarja in njegovo zaročenko stal življenja: Preberite, kaj je ugotovil!

28. February, 2018 9:24
1090 Ogledov
Foto: twitter

Spletni novičarski portal Aktuality.sk in nekaj drugih novičarskih portalov je danes objavilo nedokončan prispevek umorjenega preiskovalnega novinarja Jana Kučiaka, ki je preiskoval domnevne povezave med slovaškimi politiki in italijansko mafijo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Slovaški politiki naj bi imeli stike z italijanskimi poslovneži, slednji pa vezi z zloglasno mafijsko združbo N’drangheta.

“Dve osebi iz kroga blizu moškega, ki je prišel na Slovaško kot obtoženec mafijskega primera v Italiji, imata dnevni dostop do slovaškega premierja,” je v članku z naslovom “Italijanska mafija na Slovaškem. Njene lovke segajo v politiko” zapisal umorjeni novinar. Kot je še zapisal Kučiak, so Italijani, ki so imeli stike z mafijo, našli drugi dom na Slovaškem in začeli poslovati, dobivali subvencije, pridobivali sredstva iz EU skladov ter še posebej zgradili odnose z vplivnimi ljudmi v politiki, celo s kabinetom slovaška vlade.

“V lasti so imeli ali še imajo več deset podjetij. Njihovo premoženje je vredno na desetine milijonov evrov,” je še zapisal Kučiak.

Slovaški dnevnik Sme je v torek zvečer prvi objavil nekatere podrobnosti glede preiskave Kučiakove smrti. Po poročanju dnevnika naj bi Kučiak preiskoval tudi povezave med italijansko mafijo in svetovalko slovaškega premierja Roberta Fica Mario Troškovo.

Objava v dnevniku je sprožila oster odziv premierja Roberta Fica, ki je dejal, da ne bi smeli brez dokazov povezovati nedolžnih ljudi z dvojnim umorom. “Skrajna meja je prekoračena. Ni več smešno,” je posvaril novinarje.

Fico, ki je znan po svojih napadih na novinarje, je po umoru Kučiaka sicer ponudil milijon evrov nagrade za informacije, ki bi pripeljale do morilca novinarja.

Novinar slovaške televizije JOJ in bivši Kučiakov sodelavec Arpad Soltesz je za AFP med drugim dejal, da je Kučiak pisal o davčnih goljufijah na najvišji ravni slovaške politike. “Umor novinarja zaradi njegovega dela se lahko morda zgodi na Balkanu, mogoče na Bližnjem vzhodu, zagotovo se dogaja v Rusiji, a ne v Evropski uniji,” je povedal za AFP.

27-letnega Kučiaka in njegovo zaročenko Martino Kušnirovo so našli ustreljena v nedeljo zvečer v novinarjevi hiši v kraju Velka Maca v bližini glavnega mesta Bratislava.

STA

Več iz te kategorije