0 Deljenj 8224 Ogledov

Darko Štrajn, drugi ustanovitelj z davkoplačevalskimi milijoni podprtega zasebnega zavoda, ima na proteste iz elitne Rožne doline za sprehod hoje

28. February, 2020 14:05
8224 Ogledov

Pred dnevi smo na povezavi poročali o investiciji podjetja, prek medicinske opreme povezanega s slovenskim državnim proračunom, ki v eni najbolj elitnih sosesk v Ljubljani, v Rožni dolini, investira v luksuzno vilo. A iz luksuzne soseske, kjer investirajo bogataši, tudi zakonca Login, najbogatejša Slovenca po oceni revije Manager, in kjer je so številne rezidence tujih veleposlaništev in protokolarna rezidenca Vila Podrožnik, ne domujejo zgolj poslovneži, ampak tudi druge sorte proračunski podjetniki.

Včeraj smo razkrili, da je zavod v zasebni lasti Mirovni inštitut, med ustanovitelji katerega je v tudi dolgoletni javni uslužbenec Rudolf (Rudi) Rizman, ki v zadnjih dneh v medijih veliko javno izpostavlja svoje nezadovoljstvo s politično situacijo v državi, skupaj z mrežo, ki jo je ustvaril, s proračunom zaslužil že več kot 10 milijonov evrov!  Med ustanovitelji z milijoni iz državnega proračuna financiranega zasebnega Mirovnega inštituta je tudi Darko Štrajn, ki ima do sedeža strank SMC in DeSUS res blizu, saj je eden o prebivalcev elitne Rožne doline.

Štrajn, javnosti znan predvsem po Liberalni akademiji, je v pozivih na petkov popoldanski protest na omrežju Twitter uporabljal bojevit besednjak.

Udeležba na protestu Štrajnu iz Rožne doline vzeme, če se bo ustavil zgolj na naslovu, kjer je sedež stranke SMC in potem še na naslovu DeSUS, skupaj 70 minut hoje. Google, preračun lahko preverite na fotografiji spodaj, pravi, da ima od ulice, v kateri živi, skozi Rožno dolino in mimo parlamenta z obiskom sedeža SMC in potem DeSUS skupaj 35 minut hoje.

Vir: Google

Časnik Delo iz imperija Stojana Petriča, ki sodi v imperij Milana Kučana in njegovega Foruma 21, je leta 2014 poročalo o koristnih polurnega dnevnega spehoda za zdravje, pri čemer so v članku na povezavi zapisali v podnaslov: “Edino v Sloveniji programe hoje v celoti plača država. Starejši popotniki pa so tudi najhitreje rastoča vrsta turizma.” Da bi bil Štrajn za petkov sprehod posebej plačan, se ne zdi verjetno, a javno dostopne baze razkrijejo, da je poleg z desetimi milijoni evrov proračunsko podprtega Mirovnega inštitut Darko Štrajn, karierni javni uslužbenec, ki je bil kar nekaj let tudi direktor javnega Pedagoškega inštituta,  doslej velike vsote iz proračuna zaslužil tudi prek svojega drugega poslovnega subjekta. Danes se imenuje Alternativna akademija,

Vir: Gvin.

javno dostopne evidence pa dajajo slutiti, da se je Štrajn poigral z imenom Liberalne akademije, saj v evidenci Gvin pri opisu Alternativne akademije beremo: DRUŠTVO ZA PROUČEVANJE POLITIČNE DEMOKRACIJE IN LIBERALIZMA LIBERALNA AKADEMIJA spada med druga izobraževalna, strokovna in poklicna društva.”

Tako je Štrajnova akademija v letu 2004, ko je vlado vodila stanka LDS, katere predsednik Anton (Tone) Rop je kasneje prestopil v stranko SD, iz proračuna prejela 93 tisoč evrov.

Vir: Gvin.

Pogled v aplikacijo protikorupcijske komisije Erar razkrije, da je Štrajnovo društvo doslej iz proračuna skupaj prejelo 271 tisoč evrov. Največ iz parlamenta, vsa ta leta pa je bil zastopnik društva Štrajn, zato je še toliko bolj zanimivo, da vodja iz parlamenta z dvesto tisočaki podmazanega društva danes govori o politični oportunosti.

Vir: Erar.

Vir: Gvin.

Kako je denar porabil, ne moremo zapisati, saj društvo letnih poročil ne objavlja. Je pa po poslovnih podatkih zadnjih let, ki si jih lahko ogledate v tabeli, jasno, da denarja več ni na računu. Društvo je zadnja leta, ko so njegovi prihodki iz proračuna najpogostejši od Kozjanskega parka iz Podsrede, katerega direktorica je Mojca Kunst, pogosto zašlo v rdeče številke.

Štrajn svojega lastniškega deleža v vili v Rožni dolini, katere vrednost geodetska uprava ocenujeje na več kot 481 tisoč evrov, kar pomeni, da je lahko tržna cena tudi dvakratnik ocene, zagotovo ni kupil. Danes je lastnik tretjine nepremičnine z vilo, ki leži na 850 kvadratnih metrih v osrčju Rožne doline. V vili so štiri stanovanja, dve manjši in dve večji, a katastrski vpis ni urejen. Je pa iz zemljiške knjige mogoče razbrati, da je Štrajn do lastništva dragocenega stanovanja na elitni lokaciji prišel prek darilne pogodbe. Leta 2013 mu ga je podarila zakonska partnerica.

Več iz te kategorije