0 Deljenj 3095 Ogledov

Osebna stiska voditeljice RTV Slovenija po pogovoru s Kučanom

24. October, 2017 5:50
3095 Ogledov

»Nastop voditeljice v napovedniku oddaje Odmevi, dne 11. oktobra 2017, je bil posledica osebne stiske in stresa, a brez dvoma neprimeren in ni ustrezal standardom javnega nastopanja.«

To so jutro po nenavadnem nastopu voditeljice oddaje Odmevi Tanje Gobec, zaradi katerega so številni na družabnih omrežjih ugibali, ali je bila okajena ali pod vplivom opojnih substanc, pojasnili v javnem zavodu, ko smo generalnega direktorja Igorja Kadunca spraševali, ali je Gobčeva še (vedno) primerna za vodenje paradne informativne oddaje RTV Slovenija.

Posebej nenavadna po govorici, ki se ji je zatikala, mimiki, ki je bila sumljivo nasmejana, in ravnotežju, ki je bilo skrhano, je Gobčeva delovala po koncu Dnevnika, ko je Odmeve šele napovedala. So pa komentatorji na družabnih omrežjih nestrpno pričakovali, kaj bo v Odmevih. Zato je bila po oceni številnih medijskih poznavalcev morebiti četrtkova oddaja Odmevi najbolj gledana doslej.

Direktorjevi menijo, da potrebuje pomoč
Kadunčevi še pravijo: “Vodstvo RTV Slovenija okoliščine neljubega dogodka že preučuje in bo sodelavki ponudilo vso potrebno pomoč ter ukrepalo v skladu s postopki in pravili, ki so predvideni za take primere.« Od voditeljice so se distancirali z izjavo: “Vsem gledalcem se iskreno opravičujemo in dogodek obžalujemo.«

Voditeljica je v osebno stisko zašla le dva dni po tistem, ko je v studiu gostila nekdanjega predsednika republike Milana Kučan. Gobčeva se je z njim o katalonski poreferendumski krizi pogovarjala polnih devet minut. Po prvi minuti mu je enkrat vskočila v besedo, zaradi česar Kučan opazno ni bil videti ravno vesel, kar je dal voditeljici tudi vedeti. Ko je ponovno prišel do besede, pa se je vrnil na mesto, kjer ga je prekinila, in dejal: »Ampak to, kar sem hotel povedati …«

Umetniška ustvarjalka
Tanja Gobec s statusom samostojne novinarke z RTV Slovenija sodeluje od maja 2005. Sicer je služba v javnem RTV zavodu njena edina služba doslej, je povedala, ko je leta 2015 postala voditeljica Odmevov. V enajstih letih je od RTV hiše, ki jo iz neprostovoljnih obveznih prispevkov financirajo državljani, prek tega statusa zaslužila 385 tisoč evrov. Podatek, koliko in prek katere pravne oblike si je denar služila prej, javno ni objavljen.

Gobčeva se z umetniškim ustvarjanjem ukvarja že od leta 1996, mesečno pa javnemu zavodu izstavi račun v višini 2700 evrov.

Odgovornost sedme sile
V uvod v intervju z Gobčevo so na RTV Slovenija leta 2015 zapisali: “Če želiš slišati iskreno mnenje, vprašaj Tanjo Gobec.” In res velja, da ga pove. Tako na primer tudi brez dlake na jeziku prizna, da smo novinarji soodgovorni za stanje v državi. In še: “Odgovornost, da ustvarjaš javno mnenje, je po mojem mišljenju velikanska,” se tudi sama dobro zaveda, kaj kot predstavnik sedme sile počne, pa tudi – kaj mora početi.

 

Več iz te kategorije