0 Deljenj 1878 Ogledov

NENAVADNI ZNESEK Za toliko bi se lahko povečala socialna pomoč

8. March, 2018 12:05
1878 Ogledov

LJUBLJANA – Vlada je sprejela predlog novele zakona o socialno varstvenih prejemkih, ki osnovni znesek minimalnega dohodka oz. denarne socialne pomoči zvišuje z 297,53 na 331,26 evra. To predstavlja 75 odstotkov višine osnovnih minimalnih življenjskih stroškov. Navedeni znesek predstavlja 11,34-odstotno povečanje.

 Decembra lani je socialno pomoč prejemalo 51.179 ljudi, več kot 36.000 prejemnikov je samskih. Socialna pomoč zanje je trenutno 297,53 evra oziroma 208,27 evra, če gre za brezposelne mlade do 26. leta. Minimalni življenjski stroški so po uradni oceni ministrstva lani dosegli 613,41 evra na mesec.

Novelo zakona o socialno varstvenih prejemkih je vlada v razpravo vložila konec oktobra, javna razprava pa se je končala 27. novembra lani.

K povišanju zneska denarne socialne pomoči je februarja v pismu ministrici za finance Mateji Vraničar Erman pozvala tudi Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS). “Zgroženi” so namreč ugotavljali, da ministrstvo za finance ni potrdilo predloga o povišanju zneska denarne socialne pomoči, ki ga je z novelo predlagalo ministrstvo za delo. Ob tem so kot nesprejemljivo ocenili, da “se varčuje na najbolj ranljivih družbenih skupinah”.

Ob tem so v ZSSS opozorili še, da prejemniki denarne socialne pomoči že leta prejemajo dohodek, ki je “drastično nižji od uradno določenega minimuma življenjskih stroškov in ne omogoča dostojnega preživetja”.

K vladni potrditvi predloga novele je minuli mesec pozvala tudi Levica.

FOTO: STA

Več iz te kategorije