0 Deljenj 1006 Ogledov
STA

KOALICIJA BO NADALJEVALA Z DELOM BREZ PREMIERJA Usoden je bil umor Jana

15. March, 2018 17:30
1006 Ogledov

BRATISLAVA – Slovaška vladna koalicija bo očitno nadaljevala z delom brez premierja Roberta Fica, saj je predsednik države Andrej Kiska danes sprejel njegov odstop in oblikovanje nove vlade že zaupal dosedanjemu podpredsedniku vlade Petru Pellegriniju. Slovaška se je tako verjetno izognila predčasnim volitvam, a umor novinarja Jana Kuciaka ostaja nepojasnjen.

 Fico se je znašel pod pritiskom opozicije po umoru preiskovalnega novinarja Kuciaka konec februarja. Od takrat je odstopilo že več članov njegove najožje ekipe – notranji minister Robert Kalinak, minister za kulturo Marek Madarič, svetovalka premierja Maria Troškova in vodja sveta za nacionalno varnost Viliam Jasan.

V sredo je nato nepričakovano klonil tudi sam Fico in predsedniku Kiski ponudil odstop, a pod tremi pogoji – da bo novega premierja znova imenovala njegova stranka Smer-SD, da sedanja koalicija treh strank, v kateri sta še Slovaška nacionalna stranka (SNS) in stranka Most-Hid, nadaljuje delo in da ne bo predčasnih volitev. V obeh koalicijskih partnericah so ta korak nemudoma pozdravili.

Sprejel ponujen odstop

Kiska je nato danes pristal na Ficove pogoje in načeloma sprejel njegov ponujeni odstop. Z vladno koalicijo se je predsednik tudi hitro uskladil, da bo, takoj ko dobi v roke premierjev dejanski odstop, oblikovanje nove vlade zaupal 42-letnemu Pellegriniju, dosedanjemu namestniku premierja.

Pellegrini je svoje imenovanje po dopoldanskih pogovorih v predsedniški palači že vnaprej označil kot “silno čast in tudi odgovornost”. Predsedniku Kiski je že izročil podpise 79 poslancev, večinoma iz vrst vladajoče koalicije, ki so pripravljeni podpreti njegovo novo vlado; za potrditev potrebuje nova vlada v 150-članskem parlamentu najmanj 76 glasov.

Kmalu zatem je Fico uresničil svojo napoved in uradno odstopil ter predsedniku predal svoj odstop, nakar je ta nemudoma Pellegriniju še formalno podelil mandat za sestavo vlade.

Opozicija naj bi sicer po poročanju nemške tiskovne agencije dpa zahtevala, da Kiska zavrne Ficove pogoje in namesto tega zahteva razpis predčasnih volitev. A v skladu s slovaško ustavo bi bila za to potrebna večina vsaj treh petin vseh poslancev, kar pa ni mogoče, saj ima vladajoča koalicija v parlamentu absolutno večino, pojasnjuje APA.

Fico je bil na mestu premierja sicer že od leta 2012, a njegova sedanja vladna ekipa se je morala posloviti že po dveh letih od zadnjih volitev. Po poročanju slovaške tiskovne agencije Tasr je sicer Fico ob današnjem dogajanju dejal, da želi ostati dejaven kot vodja stranke Smer-SD, ter predsedniku Kiski, opoziciji in javnosti zatrdil, da se ne namerava umakniti iz političnega življenja. Pellegriniju je zaželel uspešno delo in obljubil, da ga bo podpiral.

27-letnega Kuciaka in njegovo zaročenko so ustrelili in ubili na njunem domu v kraju Velka Mača blizu Bratislave konec februarja. Pred umorom je preiskoval korupcijo na Slovaškem in je pripravljal prispevek o povezavah med italijansko mafijo in vidnimi politiki iz stranke Smer in kroga blizu Fica, ki vse obtožbe sicer zavrača.

STA

Več iz te kategorije