0 Deljenj 1412 Ogledov

KAJ SE DOGAJA V SLOVENIJI? Na Primorskem tulijo sirene, Drava že dolgo ni tako ogrožala

29. October, 2018 12:46
1412 Ogledov

Regijski center za obveščanje Koper je zaradi visokega plimovanja morja v Piranu okoli 11.30 sprožil sireno javnega alarmiranja z znakom za opozorilo na nevarnost. Prebivalce pozivajo, naj ravnajo po navodilih civilne zaščite in drugih pristojnih služb. Zaradi močnega vetra pa je uprava za pomorstvo priprla koprsko tovorno pristanišče.

Luko Koper so zaradi močnega vetra priprli že v nedeljo. Priprto pristanišče sicer pomeni, da o dovoljenju za privez ali odvez odločajo za vsako ladjo posebej.

Agencija RS za okolje (Arso) je za danes popoldne za območje zahodne in osrednje Slovenije razglasila rdeče vremensko opozorilo zaradi močnega vetra, ki bi lahko dosegal 100, na jugozahodu tudi 120 kilometrov na uro.

Danes ponoči, med 23. uro in eno uro zjutraj, hidrologi pričakujejo povišano gladino morja, ki lahko za več deset centimetrov preplavi obalno črto. “Gre za redek pojav tako močnega vetra v tem delu Jadrana, zato obstaja možnost, da se bo gladina morja dvignila za več kot 30 centimetrov, lahko tudi za 40 centimetrov. Lahko se zgodi podobno visoka plima, kot je bila 6. decembra 2008,” je pojasnil hidrolog Janez Polajnar.

Vremenoslovce in hidrologe skrbi tudi naraščanje Drave. Po podatkih Arsa bi lahko v torek popoldne Drava na meji s Slovenijo dosegla pretok 1900 do 2100 kubičnih metrov na sekundo. Če bi do tega prišlo, je lahko ogroženih več kot sto objektov, od tega večina v okolici Maribora in Ptuja.

Več iz te kategorije