0 Deljenj 2855 Ogledov
Miro Cerar je priložnost za podjetje tasta Jureta Lebna. Foto: STA

IZ TISKANE IZDAJE: PLAČALI SMO MILIJONE Za BMW-je tasta sekretarja Mira Cerarja

9. January, 2018 12:40
2855 Ogledov

Za skoraj 1,8 milijona evrov posla je v zadnjih treh letih po nastopu vlade Mira Cerarja s proračunskimi porabniki ustvaril zastopnik za vozila znamke BMW A-Cosmos. Povezave nismo dolgo iskali, čudežni deček Stranke modernega centra (SMC), Cerarjev paradni konjič v referendumski bitki za drugi tir, ki je sicer v začetku mandata odletel kot državni sekretar, Jure Leben, je že leta 2010 za spletni portal Požareport priznal, da je poročen s Katjo Gaspari Leben, hčerko takratnega člana uprave A-Cosmos Draga Gasparija.

Tast Jureta Lebna Drago Gaspari danes ni več v upravi, ampak je malce več kot šestodstotni lasnik A-Cosmosa, prav tako kot Marta Gaspari, Lebnova tašča; skupaj sta torej lastnika več kot desetine podjetja. Drago Gaspari pa po javno dostopnih podatkih še vedno sedi v nadzornem svetu A-Cosmosa.

100 avtomobilov ponujal že Pahorju

Poleg nastopanja v referendumski kampanji za drugi tir, gradnjo katerega je sicer prav v teh dneh ustavil Vili Kovačič, upokojenec in aktivni državljan, znan tudi pod imenon Državljan K, je danes državni sekretar na infrastrukturnem ministrstvu Jure Leben znan tudi kot eden najtesnejših sodelavcev predsednika vlade Mira Cerarja, ki je po nekaj dneh na položaju državnega sekretarja na okoljskem ministrstvu moral ponuditi odstop. Ker je lagal o svojem magisteriju.

Javnost Jureta Lebna pozna že od leta 2010, ko je kot razmeroma neznan državni podsekretar v Službi vlade za podnebne spremembe BMW-ju trasiral sporni prometno-okoljevarstveni projekt. Takratni predsednik vlade Borut Pahor je sicer zavrnil ponudbo, po kateri bi BMW Group Slovenija 100 avtomobilov za pet let brezplačno odstopil slovenski vladi.

Grafika poslovanja podjetja A-Cosmos s proračunskimi porabniki razkriva, kakšno rast dohodkov imajo, odkar je premier Miro Cerar, ki je prijatelj zeta enega od lastnikov.

Lažna etika

Štiri leta sta morala Gaspari in Leben čakati, da je na oblast s parolami o etiki in poštenju prišel Miro Cerar. To je bil trenutek – to razkriva tudi grafika iz baze Gvin –, ko je posel Lebnovemu tastu z državo zacvetel v milijonske prihodke.

Trend rasti prihodkov podjetja A-Cosmos prikazuje graf, v katerega smo zarisali tudi, kdaj je Miro Cerar prišel na oblast, A-Cosmos pa v samo treh letih (2015, 2016 in 2017) do dveh milijonov poslov z državo. Zanemarljiv ni niti podatek, da je A-Cosmos v devetih letih (od 2006. do 2014.) s proračunskimi porabniki zaslužili skupaj 600 tisoč evrov, potem pa so samo v letu 2016 zaslužili dvakrat toliko kot prej v desetih letih.

V prvem letu vladavine Mira Cerarja se je znesek poslovanja podjetja tasta njegovega tesnega sodelavca Lebna potrojil, v drugem pa že skoraj podeseteril in je presegel milijon evrov. Letos so na 700 tisoč evrih, a zajeti so zgolj podatki o transakcijah pred decembrom.

Kupec ministrstvo hčerke mamine prijateljice

Tretji člen te politično-družinske navezave je ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar, znana kot hči Elizabete Györkös, tožilske prijateljice Cerarjeve matere Zdenke Cerar. Večino poslov dobiva A-Cosmos namreč prav pri njenem ministrstvu, skupaj so v treh letih z njenim resorjem ustvarili za 1,2 milijona evrov posla. Vesna Györkös Žnidar zadnji dve leti šopingira decembra; lani je pri A-Cosmosu v zadnjem mesecu leta opravila za 631 tisoč evrov nakupov, letos pa za 566 tisoč evrov. Podrobnosti o letošnjih nakupih luksuznih terenskih vozil objavljamo na sosednjih straneh.

Več iz te kategorije