0 Deljenj 1161 Ogledov
iStock

FACEBOOK prepovedal oglase za bitcoin

31. January, 2018 21:43
1161 Ogledov

Le nekaj dni po tem, ko je šef Facebooka Mark Zuckerberg javno hvalil idejo virtualnih valut, je njegovo podjetje prepovedalo vse oglase za bitcoin in vse druge digitalne kovance.

Nobenega oglasa za kriptovalute več

Nenavadno potezo je produktni vodja Facebooka pojasnil kar na svojem blogu, kjer je zapisal, da so odločitev sprejeli zaradi zagotavljanja varnosti uporabnikom. »Ustvarili smo nov pravilnik, ki prepoveduje oglase za finančne izdelke in storitve, ki so pogosto povezani z zavajajočimi promocijskimi praksami,« je povedal Rob Leathern.

Odločitev pomeni, da na Facebooku ne boste več videli nobenih oglasov za bitcoin ali druge kriptokovance – vključno s priljubljenimi tekmeci, kot so litecoin, ethereum in ripple. Razen tistih, ki bodo ušli nadzoru. Rob je namreč priznal, da jim najbrž ne bo uspelo ujeti vseh oglasov, ki jih je treba odstraniti

Gre za dokaj nenavadno potezo, saj je Mark Zuckerberg pred tedni obvestil javnost, da Facebook preučuje, kako bi virtualne valute lahko vključili v Facebook.
V začetku letošnjega leta je ustanovitelj Facebooka namreč dejal, da želi izkoristiti “pomembne nasprotne trende … kot so šifriranje ali kriptovalute”.

Kriptovalute so zanimive, a očitno zelo tvegane

Falirani študent s Harvarda je opisal, kako nove tehnologije, kot je bitcoin, vračajo moč ljudem. Dokaj nenavadna izjava za nekoga, ki lahko zelo avtokratsko usmerja mnenje največje množice ljudi na svetu. »Želim se poglobiti in preučiti pozitivne ter negativne vidike teh tehnologij in kako jih najbolje uporabiti v naši storitvi,« je dodal.

Čeprav se morda zdi prepoved oglasov za bitcoin nenavadna izbira, jo angleški novinarji ne ocenjujejo za presenetljivo. Menijo, da želijo Zuckerberg in njegovi kolegi na Facebooku najbrž nekoliko očistiti svojo podobo.

Facebook si očitno ne želi prilivati prilivati olja na ogenj te kontroverzne panoge, še posebno zaradi povišanega tveganja goljufij v oglasih, ki obljubljajo neverjetne donose. Trženjski analitik Daniel Ives kljub temu meni, da so šli pri Facebooku s to potezo nekoliko predaleč

Bitcoin za popolne začetnike

  • Bitcoin je virtualna valuta.
  • 1 bitcoin se deli na 100.000.000 satoshijev (imenovanih po Satoshiju Nakamotu, najbrž gre za psevdonim nikoli razkritega utemeljitelja kriptovalut).
  • Ljudje lahko z bitcoini trgujejo brez bančnih posrednikov.
  • Vsaka transakcija je zabeležena v distribuirani javni knjigi.
  • Nove bitcoine pridobivamo z »rudarjenjem« valute.
  • Rudarjenje opravljajo računalniški procesorji z reševanjem kompleksnih matematičnih problemov.
  • Maksimalno število bitcoinov, ki jih bo možno pridobiti, je nekaj manj kot 21 milijonov.
  • Glede na čas za rudarjenje enega kovanca bo zadnji kovanec pridobljen približno leta 2140.
  • Z bitcoini lahko trgujete anonimno, zato gre za priljubljen način financiranja nezakonitih dejavnosti.
  • En sam bitcoin je danes vreden okoli 8000 evrov, vendar vrednost močno niha, namreč še na začetku meseca je bil vreden več kot 15.000 evrov. Vrednost je močno padala zaradi napovedi, da bo Južna Koreja valuto prepovedala. Tega ne bodo storili, ampak bodo le regulirali anonimno trgovanje, kar je spet povzročilo močan padec.
  • Bitcoin je ena od številnih različnih kriptovalut, vendar daleč najbolj priljubljena in razširjena.

Več iz te kategorije