0 Deljenj 1345 Ogledov

DANES NE TANKAJTE! To je razlog

5. November, 2018 18:09
1345 Ogledov

Regulirani ceni bencina in dizla se bosta opolnoči znižali. Liter neosvinčenega 95-oktanskega bencina se bo na bencinskih servisih zunaj avtocestnega križa in hitrih cest pocenil za 2,7 centa na 1,319 evra, dizla pa za 0,7 centa na 1,357 evra. Dizel tako ostaja dražji od bencina, predvsem zaradi višjih cen na svetovnih trgih.

Na infrastrukturnem ministrstvu so pojasnili, da so cene odvisne tudi od borznih kotacij, ki se dnevno spreminjajo, kar predstavlja variabilni del modela določanja cen.
Končna cena 95-oktanskega bencina in dizla je odvisna predvsem od gibanja cen fosilnih goriv in pa cen biogoriv na svetovnem trgu. Povprečna 14-dnevna prodajna cena tekočega obdobja brez dajatev za posamezni naftni derivat se namreč določi kot seštevek modelske cene mineralnega naftnega derivata in dodatka za bikomponeneto, ki se primešava mineralnim gorivom.

“V obdobju od konca septembra in vse do danes se je cena navadnega mineralnega dizla kot tudi dizelskega biogoriva, ki se primešava navadnemu dizlu, neprestano dvigovala. Višja cena goriva dizla je tako posledica visoke cene mineralnega dizla in tudi visoke cene biodizla na svetovnih trgih,” so dodali.

Naftni trgovci cene 100-oktanskega bencina in kurilnega olja ter 95-oktanskega bencina in dizelskega goriva na bencinskih servisih ob avtocestah in hitrih cestah določajo sami. Drugod po državi so cene 95-oktanskega bencina in dizla regulirane.

Določajo se v skladu z uredbo o oblikovanju cen določenih naftnih derivatov na vsakih 14 dni, po metodologiji, ki temelji na gibanju cen naftnih derivatov na svetovnem trgu in gibanju tečaja dolar-evro. Pri izračunu modelske cene se upošteva tudi biokomponenta.

STA

Več iz te kategorije