0 Deljenj 1650 Ogledov

Cerar, Erjavec in Židan skrivajo, ali jih financira državna družba, ki zaposluje na črno

30. May, 2018 17:06
1650 Ogledov
© Borut Peršolja/DZ in Škandal24

Ali se tri stranke vlade v odhodu, SMC, DeSUS in SD, financirajo prek državne družbe Sava Turizem? Vprašanje smo na vse tri naslovili že včeraj, a nanj nobena od treh strank iz koalicije Mira Cerarja ni odgovorila.

Inšpektorji ugotovili, da delajo na črno

Najprej pojasnilo, zakaj smo sploh spraševali o Savi Turizmu. Ker nekdo v vladi to družbo očitno ščiti. Na finančni upravi, katere inšpektorji preganjajo delo na črno, so potrdili, da so “uradne osebe mobilnega oddelka Finančnega urada Kranj so dne 19. 3. 2018 na območju Bleda, skupaj s policijo, opravljale finančni nadzor, ki je zajemal tudi področje nadzora nad delom in zaposlovanjem na črno. Zoper kršitelje je bil uveden postopek o prekršku.” Odgovor smo prejeli, ko smo preverjali informacije s terena, kjer so v prostorih družbe v državni lasti Sava Turizem Fursovi inšpektorji po naših informacijah našli štiri tuje državljane, ki niso imeli urejenih papirjev za delo v Sloveniji.

Vprašanja, ki so jih prejeli v štabih strank SMC, DeSUS in SD v nadaljevanju objavljamo v celoti.

Spoštovani,

v mesecu februarju, ko je bila vaša stranka del koalicije SMC, DeSUS in SD, so inšpektorji finančne uprave v hotelih državne družbe Sava Turizem na Bledu odkrili tuje delavce brez ustreznih delovnih dovoljenj. Enako se je pripetilo v hotelih omenjene družbe v Panonskem delu.
Glede na to, da je bila v tem času vaša stranka vladna stranka, nas zanima:
– Kako lahko državno podjetje še vedno posluje s podjetjem, ki so ga organi finančnega ministrstva v času, ko ste bili na oblasti, dvakrat zabeležili kot kršitelja predpisov s področja dela na črno?
– Koliko mandatov v vladi potrebuje vaša stranka, da se bo z delom na črno spopadla tudi v praksi, ne zgolj v teoriji?
– Kolikokrat se je v času od nastopa vlade leta 2018 predsednik vaše stranke sestal z gospodom Matejem Naratom?
– Ali podjetje Sava Turizem financira vašo predvolilno kampanjo?

Cerar sploh ne zna odgovoriti

Čeprav je odstopil, je Miro Cerar formalno še vedno odgovoren za delo vlade oz. tistega, kar je od nje ostalo. Zato smo vprašanja poslali tudi v njegov kabinet, preberete jih lahko v celoti v nadaljevanju.

Spoštovani,

na finančni upravi so potrdili naše neuradne informacije, da so v okviru preprečevanja dela na črno v hotelih na Bledu v februarski akciji nadzora odkrili kršitve. Natančneje, na Bledu so odkrili 4, v panonskem delu družbe pa enega delavca, ki ga je pogodbeni partner državne družbe pripeljal v državo in je delal na črno.
Ker gre za hotele državne družbe Sava Turizem, pri podizvajalcu katere so odkrili tuje delavce brez ustreznih delovnih dovoljenj, gospoda Mira Cerarja sprašujemo:
– Se Vam zdi sprejemljivo, da državno podjetje posluje z izvajalcem, pri katerem so odkrili izkoriščanje delavcev?
– Zakaj v tem mandatu takšnih praks niste preprečili, proti tovrstnim zaposlovalcem ukrepali in zaščitili delavcev?
– Ali podjetje Sava Turizem financira Vašo predvolilno kampanjo?

Po dnevu čakanja pa odgovor ni prišel od Cerarja, ampak je vprašanje, čeprav se tiče Cerarja in ne vlade, deligiral naprej. Po vladni liniji, ne k stranki, in od vladnega urada za komuniciranje, smo prejeli spodnji zapis.

 

 

Več iz te kategorije