0 Deljenj 4255 Ogledov
iStock

Ne boste verjeli, po načinu rokovanja, se meri vaša življenjska doba

30. May, 2018 17:25
4255 Ogledov

Na univerzi v Glasgowu so znanstveniki v treh letih merili silo rokovanja pri več kot pol milijona ljudeh. Primerjali so ga z njihovim zdravstvenim stanjem, ki se sčasoma spreminja. Ugotovili so, da je tveganje za prezgodnjo smrt večje pri ljudeh, katerih stisk roke je šibkejši.

Drugače se ta metoda že desetletja uporablja za merjenje zdravja in moči pri starejših ljudeh, poroča Daily Mail.

Stuart Gray, vodilni avtor te raziskave, ki so jo objavili v British Medical Journal, je pojasnil: » Moč stiska roke ni težko izmeriti in je zelo koristno pri napovedovanju bodočih bolezni. Izkazalo se je, da ima ta moč stiska večjo povezanost z boleznimi srca in ožilja, krvnega tlaka in s telesnimi aktivnosti, kar nas je zelo presenetilo.«

V projektu UK BIOBANK so od leta 2007 do 2010 preučili več kot pol milijona zaposlenih kandidatov, ki so bili stari med 40 in 69 let.

V teh letih so udeleženci raziskave občasno hodili na zdravniške preglede, kjer so dajali različne vzorce na analize, odgovarjali na obsežna vprašanja o zdravju in načinu življenja.

V tem času je umrlo skoraj 3 odstotke vprašanih, šest odstotkov ljudi je razvilo bolezni srca in ožilja, dva odstotka bolezni dihal in šest odstotkov je imelo diagnozo raka.

Stisk so jim merili s posebno napravo ter prišli do rezultatov, da je moč stiska pri moških, ki je bila manj kot 26 kilogramov in pri ženskah manjša od 16 kilogramov, bila povezana z večjim tveganjem za smrt in pridobivanje nekaterih bolezni.

Povečano tveganje:

  • Smrti zaradi bolezni srca – ženske za 19 odstotkov, moški za 22 odstotkov.
  • Smrti zaradi bolezni dihal – ženske za 31 odstotkov, moški za 24 let.
  • Smrti zaradi nekaterih oblik raka – ženske za 17 odstotkov, moški za 10 odstotkov.

Vendar šibkejše stiskanje ni bilo povezano s tveganjem smrti zaradi raka prostate, debelega črevesa med ženskami in raka na dojkah pri obeh spolih.

Zanimivo pa je tudi, da so raziskovalci ugotovili, da ljudje s slabšim stiskom roke bolj verjetno postanejo kadilci, imajo prekomerno telesno težo, imajo šibkejši socialno-ekonomski položaj, da bo njihov obseg pasu večji, prav tako pa tudi odstotka telesne maščobe, piše 24sata.hr.

Več iz te kategorije