0 Deljenj 1697 Ogledov

Pred 33 leti so ga skoraj odklopili z aparatov. Danes praznuje 76 let.

8. January, 2018 21:00
1697 Ogledov

Na današnji dan se je rodilo kar nekaj svetovnih genijev. Med glasbeniki bi danes, če bi bila še živa, praznovala Elvis (danes bi dopolnil 83 let) in pred dvema letoma umrli David Bowie, ki bi danes upihnil 74 sveč.

Stephen Hawking

foto: NASA

Danes praznuje tudi še živa legenda, čeprav je zaradi izjemno težke bolezni ALS že več desetletij prikovan na voziček. Stephen Hawking je teoretični fizik, ki zna to vedo približati vsakemu na poljuden in zanimiv način. Njegovo najbolj znano delo Kratka zgodovina časa, v katerem razlaga kozmologijo, torej celovit pregled vesolja in teorije njegovega nastanka, vključno z velikim pokom in črnimi luknjami, pojasnjuje tudi osnove kvantne fizike. O poljudnosti zapisa priča tudi podatek, da so knjigo prodali v več kot deset milijonih izvodov, prevedena je v več kot 40 jezikov.

 

Zdravniki so že dvignili roke

Bolniki s to boleznijo navadno ne živijo prav dolgo, saj jih le petina živi še pet let od diagnoze. Stephen Hawking je zbolel pri 21. letih, danes praznuje svoj 76. rojstni dan. Zato se nad njimi ne navdušujejo le znanstveniki in ljubitelji fizike, ampak je povsem zmedel tudi zdravnike. Leta 1963 so mu napovedali le še dve leti življenja, nato so ga leta 1985 pri zapletih s pljučnico spravili v umetno komo in predlagali odklop od aparatov, vendar se je njegova takratna žena temu uprla. Tisto pljučnico je nato premagal, tri leta pozneje je izšlo njegovo najbolj znano delo, temu so pa sledila predavanja po vsem svetu.

Del dolgoživosti pripisujejo temu, da je zbolel zelo mlad, saj naj bi v takih primerih  bolezen napredovala bolj počasi. Ker pa profesor Hawking uspeva dihati brez pomoči respiratorja, pa gre najverjetneje za posebno obliko bolezni, ki je zdravniki še na razumejo povsem.

Več iz te kategorije