0 Deljenj 934 Ogledov

IZ TISKANE IZDAJE: Novinarka zaradi odkritih afer danes na robu preživetja

1. marec, 2018 20:14
934 Ogledov

Mojca Vočko je bila nekdaj kot televizijska novinarka zaposlena na Televiziji Slovenija (Tednik, Odmevi). Razkrivala je odmevne afere, kot sta bili korupcija v Unicefu Slovenija in posli Katarine Kresal z drogo, potem pa je postala tarča usklajenega napada medijev, ki so jo povsem poteptali, da se je danes znašla na robu preživetja.

Nekdaj uspešna in prodorna raziskovalna novinarka je danes odvisna od socialne pomoči in Karitas.

Veljala je za eno najbolj nadarjenih raziskovalnih novinark na nacionalki. Ko je kot prva v Sloveniji, začela raziskovati korupcijo v Unicefu, je pritegnila tudi pozornost protikorupcijske komisije, ki jo je takrat vodil Goran Klemenčič. Vrstile so se kazenske ovadbe zoper vodilne v Unicefu Slovenija zaradi korupcije, direktorica Maja Vojnović se je morala posloviti.

Odmevni TV-prispevki
Ukvarjala se je tudi s koruptivno izdanimi, ponarejenimi in zlaganimi psihiatričnimi izvedenskimi mnenji. Leta 1998 je naredila 40-minutni dokumentarni film z naslovom Kalvarija Hrastovec, s katerim je dokazala zločine v Zavodu za duševno bolne Hrastovec. Ljudje so živeli v strašnih razmerah, denar se je porabljal za sindikalne izlete.

Aprila 2011 pa je pripravila desetminutni TV-prispevek o trpinčenju in pohabljanju mestnih golobov, kar so njeni nasprotniki izkoristili in ji podtaknili umazano medijsko zgodbo, češ da je doma gojila golobe. Vdrli so v njeno stanovanje, kjer že dolgo ni živela več, in poslikali razdejanje, ki ga je nekdo naredil na način, da je golobe spustil v stanovanje. Mediji so udrihali po njej z vseh strani, tisti, ki so se ji želeli maščevati, so jo medijsko umorili. Pahnili so jo tako daleč, da je danes zaradi sodnega pravdanja povsem obubožala, po hrano in obleke odhaja na Karitas. »V tistem času so se mi začele dogajati precej čudne stvari, začelo se je poizvedovanje za menoj in tako naprej. Nato smo 21. junija 2011 pripravili precej udarne Odmeve o plačah v Unicefu, ko pa sem delala že šesti preiskovalni prispevek o tem, je naenkrat usekalo po meni,« pripoveduje. Tik pred afero, ki je potem sledila in s katero so jo poskušali eliminirati ter dobesedno ubiti, je raziskovala tudi vpletenost takratne notranje ministrice Katarine Kresal v posle s prepovedanimi drogami. »Zaradi lastne varnosti vam ne smem razkriti, kaj vse sem ugotovila in s kom vse sem se pogovarjala. So pa zadeve seveda šokantne, tudi takšne, da te doleti nenavaden telefonski klic in te nekdo opozori, da je bolje, da ustaviš svoje novinarske korake,« je za nas povedala Vočkova.

Medijski konstrukt

Mediji so kar tekmovali med seboj, kdo jo bo bolj očrnil pred javnostjo.

Tisti, ki so imeli takšen ali drugačen interes, so njen TV prispevek o trpinčenju in pohabljanju mestnih golobov uporabili zoper njo. »Kar naenkrat je usekala afera, češ da sem naseljevala živali in golobe v stanovanje. V nekaj dneh so me mediji ubili, pri meni niso ničesar preverili in me vprašali. Zgodba je bila očitno namerno konstruirana, samo prizorišče pa temeljito načrtovano in posneto. Posnetki so se znašli na ključku USB. V mojem primeru Delo, Slovenske novice, Pop TV, Preverjeno, Kanal A, Televizija Slovenija,« je dejala Vočkova. Skratka, ista hiša, ki je decembra 2011 pripravljala posebno pogodbo z novinarko Mojco Vočko, da bo imela čim boljše delovne razmere dela za svoje raziskovanje in čim višje honorarje, je naenkrat usekala po tej novinarki s šokantno afero. Njen tedanji urednik Igor Pirkovič je bil ob izbruhu afere izjemno korekten, izrekel ji je vso podporo. Svojo besedo je zastavil celo, ko je potrebovala izjave za sodišče.

Sodišče jo je razglasilo za neprištevno
A Mojco Vočko je sodišče vseeno razglasilo za neprištevno in ji dodelilo psihiatra. Svojo pravico na sodišču zoper medije je iskala z odškodninskimi tožbami, vendar ni dosegla nič. Ostala je brez službe, zaradi medijskega umora je popolnoma obubožala. »Meni konkretno so uničili sedem do osem let življenja, zato imaš na izbiro, da se predaš, narediš samomor ali se greš borit. V pravni državi je pravno sredstvo prvo, po katerem moraš poseči. Z zahtevo objave demantijev pri nobenem slovenskem mediju nismo dosegli nič,« je še dodala Vočkova. Kot pravi, bo resnico kmalu objavila na svoji spletni strani, končuje pa tudi pisanje knjige.

Mogoče vas bo zanimalo

Jamie Oliver otrokom prepovedal “selfije” in uvedel 24-urno sledenje!
Rumeno
2 Ogledov
Rumeno
2 Ogledov

Jamie Oliver otrokom prepovedal “selfije” in uvedel 24-urno sledenje!

Marjanca Scheicher - 21. september, 2018 16:37

Zanimivost iz družine slavnega kuharja Jamieja Oliverja. Zvezda kuhalnice je svojim otrokom prepovedal objavljanje tako imenovanih "selfijev". A to očitno ni bilo dovolj: britanski kuharski mojster, ki…

Belgijski časopis raztrgal znano slovensko političarko
Novice
3 Ogledov
Novice
3 Ogledov

Belgijski časopis raztrgal znano slovensko političarko

Marjanca Scheicher - 21. september, 2018 14:01

Evropska komisarka Violeta Bulc iz vrst Cerarjeve Stranke modernega centra s svojo lenobo in nedelom sramoti Slovenijo, namesto nje je delo, za katerega je pristojna, morala opraviti…

Policisti prijeli osumljenca, ki je v četrtek ustrelil žensko
Črno
5 Ogledov
Črno
5 Ogledov

Policisti prijeli osumljenca, ki je v četrtek ustrelil žensko

Marjanca Scheicher - 21. september, 2018 11:31

Ljubljanski kriminalisti preiskujejo kaznivo dejanje, ki se je včeraj dopoldan pripetilo  v naselju Papeži, v katerem je bila ena oseba (ženska) poškodovana s strelnim orožjem. Policisti so…

Več iz te kategorije

Namesto gobe zagledal bombo
Novice
5 Ogledov
5 Ogledov

Namesto gobe zagledal bombo

Marjanca Scheicher - 21. september, 2018 10:42
Šok! Vdrli v stanovanje, v njem pa mrtev človek!
Črno
9 Ogledov
9 Ogledov

Šok! Vdrli v stanovanje, v njem pa mrtev človek!

Marjanca Scheicher - 21. september, 2018 5:08
Kiksi ustvarjalcev Simpsonovih: Napake opažene šele po 23 letih
Rumeno
13 Ogledov
13 Ogledov

Kiksi ustvarjalcev Simpsonovih: Napake opažene šele po 23 letih

Marjanca Scheicher - 21. september, 2018 5:04