0 Deljenj 798 Ogledov

IZ TISKANE IZDAJE: Brezdomec Kuzmič komaj preživel najbolj mrzlo noč v letu

15. marec, 2018 16:00
798 Ogledov

Lani decembra smo tik pred božičnimi prazniki v Gorjušah nad Bohinjem obiskali Darka Kuzmiča, najbolj znanega slovenskega brezdomca, ki so mu leta 2013 v času vlade Alenke Bratušek vzeli edino streho nad glavo, saj so mu zaradi domnevne črne gradnje porušili hišico, v kateri je prebival trideset let.

Poročali smo tudi, da je samo nekaj dni kasneje tedanji okoljski minister Samo Omrzel s prejel moratorij na rušenje črnih gradenj več politikom iz prejšnjega režima. Z drugimi besedami, drugorazredni je bil žrtvovan zato, da je imela vlada razlog, da je sprejela moratorij za prvorazredne.

»Na toplem« ob nič stopinjah

Toplo je le v kuhinji, kjer je peč na drva.

Kuzmič živi v nemogočih razmerah, njegova hiša nima ogrevanja, greje se z drvmi, ki jih kuri v stari peči v kuhinji. Temperatura v vseh drugih prostorih, vključno s kopalnico, se giblje okrog ničle, na oknih je led. V teh dneh, ko je bilo še posebej mrzlo, se je tudi na ploščicah v kopalnici nabiral led. Prekmurskega nesrečnika, ki je na bohinjskem koncu od leta 1983, smo znova obiskali pred napovedano najbolj mrzlo nočjo v letu. »Po pravici povedano jo pričakujem s strahom,« nam je dejal Darko Kuzmič. »Človek se navadi vsega hudega, toda pričakujem, da naslednjo zimo ne bom več tukaj. Če bo sreča, se bom preselil. Mraz počasi načenja moje zdravje, boli me v sklepih, nimam več energije kot prej,« nam je dejal sogovorec. Temperature so se tiste noči spustile celo do minus 20.

Zanimivo je, da se v teh dneh v zapuščeno osnovno šolo seli tudi nov sostanovalec, ki pa so mu s komunale pripeljali tri radiatorje, medtem ko ima Kuzmič samo enega. Naš sogovorec se sprašuje, zakaj se tudi zanj na občini ne zanimajo bolj, čeprav je hvaležen bohinjskemu županu Francu Kramarju, da mu je vsaj ponudil streho nad glavo, potem ko ga je država novembra 2013, na 60. rojstni dan, pustila dobesedno na cesti. Bohinjski župan Franc Kramar o novem sosedu menda ne ve kaj dosti, zagotavlja pa, da bodo Kuzmiču še naprej vsake pol leta v skladu z občinskim odlokom podaljševali možnost bivanja v objektu na Gorjušah.

Veliko odziva in prazne obljube

Matjaž Han je obljubljal, a nič storil.

»Odziv po prvem prispevku v oddaji Drugorazredni je bil zelo velik. Ljudje so me klicali z vseh koncev Slovenije in mi izrekali besede podpore. Nihče ne more verjeti, kaj so mi storili. Poklicala sta me tudi Matjaž Han in Janko Veber. Oba pravita, da sta mi pripravljena priskočiti na pomoč, z obema sem se v državnem zboru dobil na sestanku,« razlaga Kuzmič, ki pa se boji, da bo tako kot do zdaj vse ostalo pri praznih obljubah. Kuzmič zdajšnji vladajoči politiki ne zaupa več. Sprašuje se, zakaj niti štiri leta po nezakonitem rušenju zanj ni pravice. To smo jih vprašali tudi mi. »Mislim, da bi lahko Slovenija že po obstoječi zakonodaji Kuzmiču izplačala odškodnino za očitno nezakonito rušenje hiše v Bohinju,« je dejal nepovezani poslanec Veber, ki razkriva, da vseeno v parlament vlaga nov zakon, s katerim bi bilo izplačila odškodnin še laže doseči. Tudi Matjaž Han iz SD se hvali, da je pripravljen priskočiti na pomoč, a vsaj za zdaj ne on ne njegova stranka nista naredila še nič.

Janko Veber obljublja nov zakon, a Kuzmič vladajočim ne zaupa več.

Zadnja možnost

Darku Kuzmiču torej ostaja samo ena možnost. Da čaka pravico. Hkrati se zaveda, da vlada počasi končuje svoj mandat in da je, medtem ko se ukvarja z usodo nezakonitih migrantov, kot je Ahmad Šami, povsem pozabila na malega slovenskega človeka.

Rad bi ostal v bližini Bohinja
Darko Kuzmič bi rad ostal v Bohinju, saj je nanj navezan. Mimo objekta CŠOD, kjer je nekoč stala njegova hišica, pa se ne pelje več. Na vse skupaj ima preveč boleče spomine.

Prijatelji ga niso pozabili

Prijatelji, tudi Branko Herić, ga niso pozabili.

»Darko je super človek. Poznam ga 30 let. Ne vem, zakaj se mu to dogaja. Živi v nemogočih razmerah. Prvi dan, ko so ga naselili na Gorjušah, sem ga obiskal. Tisti večer je bilo tako mrzlo, da sva morala pasulj pojesti pri štedilniku, sicer bi zmrznila,« se spominja njegov prijatelj Branko Herić.

 

 

Mogoče vas bo zanimalo

Smučarka padla 3 metre globoko
Črno
1 Ogledov
Črno
1 Ogledov

Smučarka padla 3 metre globoko

User One - 9. december, 2019 15:05

"Včeraj, 8. decembra ob 15.14 uri, so policiste OKC PU Nova Gorica obvestili o nesreči tuje smučarke izven urejenih prog na smučišču Kanin (Občina Bovec)," poroča Dean…

Mladoletna oseba padla čez balkon, izkazalo se je, da že dan prej
Črno
2 Ogledov
Črno
2 Ogledov

Mladoletna oseba padla čez balkon, izkazalo se je, da že dan prej

User One - 9. december, 2019 14:55

"Policiste PP Idrija so v soboto, 7. decembra v zgodnjih popoldanskih urah, obvestili o varnostnem dogodku na območju naselja Godovič, kjer je z balkona stanovanjske hiše v…

V gozdu nesreča, poslali po helikopter
Črno
16 Ogledov
Črno
16 Ogledov

V gozdu nesreča, poslali po helikopter

User One - 9. december, 2019 14:46

Ob 9.22 se je v Štalcerjih, občina Kočevje, v gozdu poškodoval delavec, javlja uprava za zaščito in reševanje. Gasilci PGD Kočevje so skupaj z reševalci NMP Kočevje…

Več iz te kategorije