0 Deljenj 2245 Ogledov
iStock

Znate pravilno dihati?

26. November, 2017 21:00
2245 Ogledov

Se vam zdi neverjetno, da ne bi znali pravilno dihati? Zdi se, da je prav vsak posameznik mojster dihanja, saj gre za aktivnost, ki jo nenehoma in brez izjeme izvajamo prav vse življenje. To pa nam vendarle ne gre tako dobro, kot bi si morda mislili. Na kakovost našega dihanja namreč vpliva vrsta dejavnikov. Tako je denimo stres eden glavnih krivcev, da naj bi velika večina ljudi dandanes dihala preplitvo. S tem se izpostavljamo dodatnim zdravstvenim nevarnostim, saj začne tako z leti hitreje slabeti naš imunski sistem oziroma smo bolj dovzetni za različne psihične motnje.

Že starodavne indijske jogijske tehnike so pravilno dihanje uvrščale med najbolj pomembne dejavnike zdravja in ravnovesja. Te tehnike poznamo pod imenom pranajama, ki izhaja iz starodavne sanskrtske besede, ki pomeni razširitev energetskih življenjskih sil. Na jogaportalu so našli lep izraz, in sicer širjenje in nadzor prvobitne življenjske energije.

In kakšno je pravilno dihanje?

Stara vraža pravi, da nam je v življenju namenjeno fiksno število vdihov, zato bom živeli bolje in dlje, če bomo dihali bolj umirjeno in polno – najbrž od tod tudi modrost o zajemanju življenja s polnimi pljuči. Najbolje je dihati s trebušno prepono, pri čemer se premika le trebuh, ne pa tudi prsni koš. Tako boste najbolj napolnili najgloblje pljučne mešičke in poskrbeli za dobro predihanost pljuč.

Pri dihanju je pomembno, da se osredotočite tudi na izdih, zato je idealno, da je v vsakdanjem življenju trajanje vdiha usklajeno s trajanjem izdiha.

Obstaja več vrst dihanja, in sicer:

  • Apikalno ali ključnično dihanje

Apikalno dihanje je dihanje s pljučnimi vršički. Prepoznate ga tako, da se pri vdihu ključnici oziroma ramena premaknejo navzgor. Gre za dihanje le z zgornjo tretjino pljuč, zato je tako dihanje najbolj plitvo. Pogostejše je pri nosečnicah, ki jim je za preostale oblike dihanja zmanjkalo prostora. Sicer pa je pogosto pri predebelih ljudeh in pri tistih, ki veliko časa preživijo v nenaravni drži. To dihanje vodi v napetost in zakrčenost.

  • Torakalno ali prsno dihanje

Prsno dihanje spoznate po izrazitem gibanju prsnega koša. Pri tem načinu dihanja boste najbolj uporabljali srednji del pljuč. Nič ni narobe, če se kdaj pri dihanju premakne tudi prsni koš, vendar ga odsvetujemo kot primaren dihalni vzorec.

  • Diafragmalno ali trebušno dihanje

Abdominalno oz. diafragmalno dihanje je dihanje s trebušno prepono. Gre za naravno obliko dihanja, ki jo srečamo že pri novorojenčkih in jo ljudje sčasoma pozabijo. Trebušno dihanje spodbuja limfni pretok, delovanje notranjih organov in izboljša prekrvavitev. Močno razbremeni srce, zniža krvni pritisk, spodbuja prebavo in uravnava črevesno delovanje.

Veliko kadilcev je zmotno prepričanih, da jih umirja cigaretni dim, gre pa za to, da šele med inhaliranjem uporabijo tudi spodnji del pljuč, ki pomiri tudi naš um. Dihalne vaje so lahko zelo koristne, če želite prenehati s kajenjem.

  • Paradoksalno dihanje

Nenavaden pojav, pri katerem se prsni koš pri vdihu sprosti in pri izdihu izboči.

Če ste izpostavljeni stresnim okoliščinam ali preprosto trpite za kronično utrujenostjo in imate težave s koncentracijo, se le pogumno lotite dihalnih tehnik. Z njimi se boste naučili pravilnega dihanja in se boste s tem učinkoviteje spoprijeli s številnimi vsakdanjimi težavami. Spodnje vaje v videu naj vam služijo za orientacijo, za kakovostnejši trening pa poiščite pomoč pri strokovnjakih.

Več iz te kategorije