0 Deljenj 3029 Ogledov
iStock

Znanstveniki so napovedali konec čokolade v naslednjih 40 letih

2. January, 2018 23:00
3029 Ogledov

Če uživate v čokoladnih okusih ali spadate med ljudi, ki prisegajo, da brez čokolade ne morejo preživeti dneva, vas bodo tokratne napovedi strokovnjakov zagotovo prestrašile. Ti namreč trdijo, da bo zaradi posledic globalnega segrevanja že v roku 40 let svet ostal brez čokolade.

Dvig temperature bo uničil kakavovce

Kakav je glavna sestavina čokolade

Glavna sestavina čokolade je namreč kakav, kakavovec pa je dokaj občutljiva rastlina, ki zahteva zelo specifične pogoje za rast; potrebuje namreč visoko vlažnost v zraku in veliko padavin. To je zaenkrat moč najti le v pasu 20 stopinj severno in južno od ekvatorja. Ameriška uprava za morja in ozračje pa ocenjuje, da bi bil dvig povprečne temperature za 2,1 stopinje Celzija za te rastline in za celotno panogo predelave čokolade katastrofalen.

Plodovi kakavovca.

Kakav je namreč zelo zaželen proizvod. Povprečen uporabnik v zahodnem svetu poje kar 286 tablic čokolade na leto, kar pomeni približno deset dreves kakavovca na uporabnika. Z razvojem so začeli v čokoladi uživati tudi ljudje, ki jim prej ni bila dostopna. Tako se je na čokoladnem trgu v zadnjih treh desetletjih pojavila vsaj milijarda novih uporabnikov iz držav bivše Sovjetske zveze, Kitajske, Indonezije, Indije, Brazilije idr. Način pridelave kakava pa že ves čas ostaja enak, zato proizvodnja nikakor ne dohiteva povpraševanja.

Saditi kakav ali varovati naravo?

Delavci na Slonokoščeni obali režejo plodove kakavovca. Slonokoščena obala je ena največjih proizvajalk kakava na svetu.

Sušenje kakavovih zrn v Braziliji.

Po poročanju Daily Maila so države proizvajalke zdaj v dilemi. Kakav namreč uspeva v krajih, ki so večinoma zavarovani zaradi zagotavljanja in varovanja biološke raznovrstnosti. Treba se je odločiti, ali omogočiti delovanje cvetoče panoge in osnovati plantaže kakavovca višje v gorskem svetu ali varovati izumirajoče ekosisteme. V nekaterih predelih kmetje že sadijo na črno. Kljub temu pa Doug Hawkins iz londonske raziskovalne družbe zatrjuje, da bo že v naslednjih nekaj letih na svetu za 100.000 ton premalo čokolade na leto.

 

 

Več iz te kategorije