0 Deljenj 1170 Ogledov
iStock

Ženske so manj sebične kot moški

11. October, 2017 10:00
1170 Ogledov

Znanstveniki z Univerze v Zürichu so naredili raziskavo, ki je pokazala, da možgani različno reagirajo pri ženskah in moških. Dokazali so, da so ženske manj sebične, so ljubeznivejše in bolj velikodušne od moških.

Pravijo, da se možgani pri ženskah in moških različno odzovejo na nesebično in sebično obnašanje. Ko ženske naredijo prijazno dejanje, njihovi možgani sprožijo večji signal za nagrado kot pri moških. Njihov »nagradni sistem« dobi večjo stimulacijo pri sebičnem obnašanju.

Znanstveniki so naredili več vedenjskih poizkusov na 56 moških in ženskah. Veliko eksperimentov se je nanašalo na deljenje denarja. Rezultat je bil, da so ženske bolj velikodušno delile denar od moških.

V drugem eksperimentu pa so znanstveniki z zdravili poskušali vplivati na center za nagrade v možganih. Rezultat je bil, da so se ženske pod vplivom zdravil obnašale bolj sebično od nasprotnega spola. To je znanstvenike precej presenetilo.

Alexander Soutschek, vodilni v raziskavi, je dejal: »Videli smo, kako možgani pri moških in ženskah različno reagirajo na farmakološki ravni. Bodoče raziskave morajo veliko resneje upoštevati razlike med spoloma. Razlike, ki jih je pokazala naša raziskava, lahko pripišemo različnim pričakovanjem, ki jih današnja družba nalaga moškim in ženskam.«

Več iz te kategorije