0 Deljenj 70 Ogledov
iStock

Z zdravimi navadami zmanjšajte tveganje za srčni infarkt

21. maj, 2018 16:30
70 Ogledov

Za boleznimi srca vsako leto umre skoraj 17 milijonov ljudi, ampak se lahko osemdeset odstotkov teh bolezni prepreči s spreminjanjem življenjskega sloga. Ključni vzroki so pomanjkanje gibanja, ki povzroča visok krvni tlak, povišan sladkor in holesterol ter  debelost.

Vsak dan umre 15.000 ljudi zaradi cigaretnega dima, vsak drugi kadilec pa umre zaradi bolezni, ki jo povzroča ta navada.

Obstajajo tudi dobre novice, da se situacija lahko spremeni – za zmanjšanje tveganja je dovolj 24 dni, če v vsakem sprejmete eno zdravo navado.

Program lahko prilagodite svojim potrebam in zmanjšate tveganje za srčni infarkt za šestdeset odstotkov, kar je bolj učinkovito kot zdravila in operacije. Če ste ga že preživeli, boste s tem programom pod nadzorom vašega zdravnika zmanjšali bolečino v prsih za polovico.

Eden najboljših prijateljev je zeleni čaj, ki vsebuje kar nekaj močnih antioksidantov. Ti zmanjšujejo holesterol in lahko vplivajo tudi na krvni tlak.

Da bo zeleni čaj učinkovit, je treba popiti 3-4 skodelice na dan (lahko nadomestite tudi s črnim čajem). Pomembno je, da se ne dodaja sladkorja ali mleka, saj to zmanjša njegovo učinkovitost. Lahko si pomagate tudi tako, da zjutraj skuhate čaj in ga nalijete v termovko, nato pa ga pijete skozi ves dan.

Izogibajte se mastni hrani – mastno meso, margarina, olja. Vendar pa niso vse maščobe slabe. Najbolje se je odločiti za hladno stisnjeno ekstra deviško olivno olje, saj ima najbolj zdrave antioksidante za srce, piše 24sata.hr.

Top nasveti

Alkohol

Alkoholne pijače so celo dovoljene – namreč ena pijača na dan. Zmerno pitje piva, vina ali likerja zmanjšuje tveganje za bolezni srca in ožilja, zlasti pri ženskah v menopavzi.

Banana

Ena banana vsebuje okoli 12 odstotkov priporočene vsebnosti kalija. Ta sadež najbolj pomaga vzdrževati normalno delovanje srca ter uravnotežiti natrij in vodo v telesu.

Paradižnik

Je izvrsten izvor vitaminov C, A, kalija in vlaken. Vsebuje visoko raven likopena. Čeprav kuhanje paradižnika zmanjšuje vsebnost vitamina C, pa se poveča biološka uporabnost likopena in njegovo antioksidantno delovanje.

Fižol

S 1/2 skodelice kuhanega fižola na dan lahko znižate holesterol. Poleg vlaknin ima fižol tudi močne antioksidativne flavonoide, ki so prisotni tudi v jagodičastem sadju, vinu in čokoladi.

Jabolko

Zmogljivi antioksidanti, flavonoidi, kvercetin, epikatehin, epigalocatin, kempferol in drugi igrajo ključno vlogo pri zniževanju slabega holesterola LDL. Znižujejo holestereol.

Ribe

Uživanje rib dvakrat ali trikrat tedensko v daljšem časovnem obdobju zmanjša tveganje za razvoj bolezni srca in ožilja za 30 odstotkov. Omega 3 maščobe se nahajajo v lososu, sardelah, skuši, tuni in postrvi.

Vlakna

V hrano je dobro vključiti sestavine, ki so bogate s topnimi vlakni, saj pomagajo zmanjšati slab LDL-holesterol. Takšna živila so ovsena kaša, ječmen, fižol, jagode, jajčevci in agrumi.

Oreščki, kikiriki …

Oreščki, mandlji, arašidi, pistacije, kikiriki imajo veliko vitaminov in mineralov. Ljudje, ki 2-4 krat na teden jedo tovrstno sadje, imajo manjšo možnost za bolezni srca in ožilja.

Mogoče vas bo zanimalo

Pijana voznica z mercedesom povzročila za 12 tisoč evrov škode
Črno
3 Ogledov
Črno
3 Ogledov

Pijana voznica z mercedesom povzročila za 12 tisoč evrov škode

Marjanca Scheicher - 22. junij, 2018 13:54

V četrtek popoldan, okoli 16.45, se je v križišču Barjanske ceste in Pot na Rakovo jelšo pripetila prometna nesreča, v kateri je nastalo za vsaj 12 tisoč…

Američani povsem izgubili glavo zaradi Mirjam Poterbin, mame Luke Dončića: bila je v trendu na Twitterju, število sledilcev na Instagramu ji skokovito narašča
Rumeno
3 Ogledov
Rumeno
3 Ogledov

Američani povsem izgubili glavo zaradi Mirjam Poterbin, mame Luke Dončića: bila je v trendu na Twitterju, število sledilcev na Instagramu ji skokovito narašča

Marjanca Scheicher - 22. junij, 2018 12:31

»Luka Dončić bo moral biti 7-krat v prvi postavi NBA All Star in 4-krat najkoristnejši igralec finala NBA, da bodo vsi pozabili, kako privlačna je njegova mama.«…

Onesnažena voda s fekalijami zalila kleti
Črno
3 Ogledov
Črno
3 Ogledov

Onesnažena voda s fekalijami zalila kleti

Marjanca Scheicher - 22. junij, 2018 12:22

Zgodilo se je v Ljubljani. Ob 8.24 je zaradi tehnične napake na komunalnem omrežju voda s fekalijami zalila kletne prostore poslovnega objekta na Trgu osvobodilne fronte v…

Več iz te kategorije