0 Deljenj 1037 Ogledov 1 Comments

VIDEO: Naprava, ki lahko v 10 sekundah zazna raka

8. September, 2017 12:00
1037 Ogledov 1

Znanstveniki so izumili napravo v obliki peresa za pisanje, ki lahko zazna raka v nekaj sekundah. Naprava omogoča kirurgom, da lahko bolezen popolnoma odpravijo. Rakave celice prepozna 150 krat hitreje kot konvencionalne tehnologije.

Livia Schiavinato Eberlin, ki je zasnovala študijo, pravi: »Če se pogovarjate s pacienti po operaciji, jih večina upa, da je uspešen poseg v celoti odpravil rakave celice. Žal je to v praksi skoraj nemogoče realizirati. Z novo tehnologijo želimo kirurgom zagotoviti večjo verjetnost, da bodo lahko posegi bolj temeljiti.«

Naprava deluje tako, da spusti majhno kapljico vode na tkivo in s tem absorbira kemikalije znotraj celic. Nato kapljico analizirajo z masnim spektrometrom in tako pridejo do hitrih rezultatov.

James Suliburk, vodja endokrine medicine na Baylor College of Medicine, je dejal: »Ta tehnologija omogoča natančno, hitrejšo in varnejšo operacijo. Dovoljuje večjo natančnost pri tem, katero tkivo odstraniti in katero pustiti.«

Raziskavo so objavili v Science Translational Medicine reviji in upajo, da bodo začeli napravo uporabljati med operacijo že naslednje leto.

Več iz te kategorije