0 Deljenj 128 Ogledov 1 Comments
istock

VIDEO: »Light show« na Maldivih

13. september, 2017 18:00
128 Ogledov 1

Na plažah Avstralije, Tajske, Vietnama, Portorika in Jamajke morja in oceani vedo, kako narediti pravi nočni spektakel. Svetlobne valove, ki pljuskajo na obalo, veliko ljudi primerja z zvezdami v morju ali milijoni modrih svetilk.

Bioluminiscenca, oziroma ustvarjanje svetlobe s pomočjo molekul lastnega telesa, je pogosta lastnost bitij iz morskih globin. Ker nimajo dostopa do drugih virov svetlobe, si jo morajo ustvariti sama, da bi se znašla med plavanjem po mračnem morskem dnu. Bioluminiscenca je rezultat kemijske reakcije, v kateri molekula luciferina (lucifer po latinsko pomeni prinašalec luči) reagira s kisikom, rezultat reakcije pa je svetloba.

Ta pojav na plaži večinoma nastane zaradi fitoplanktona, ki ga aktivira trčenje z valovi ali človeški kontakt, recimo sprehod po plaži. Temu pojavu neformalno rečejo tudi učinek kresničke, saj je podobna reakcija krivec tudi za njihove svetleče zadke. Včasih lahko prelepa svetlikanja v morju žal nastanejo tudi zaradi umazanije.

Ko pade noč, nastane v morju prekrasen čudež

Poseben »light show« pa najdete na Maldivih, kjer seveda ne gre za umazanijo niti za fitoplankton. Strokovnjaki so namreč odkrili, da fitoplankton zasveti le za kakšno sekundo, nočna svetloba bitij na Maldivih pa lahko traja več sekund ali celo kakšno minuto. Ugotovili so, da tam svetlobo oddaja na milijone mikroskopskih rakcev dvoklopnikov, ki ob dvorjenju ustvarja neverjetno predstavo za nočno fotografiranje.

Ti rakci živijo med vsemi 26 naravnimi atoli, ki tvorijo Maldive, zato je težko predvideti, kje se bodo pojavili. Preostane vam le to, da se odpravite na nočno kopanje in upate, da se vam nasmehne sreča.

Mogoče vas bo zanimalo

Navade, ki vam kradejo srečo
Lifestyle
2 Ogledov
Lifestyle
2 Ogledov

Navade, ki vam kradejo srečo

T.U.L. - 20. marec, 2018 19:30

Kadar vam vaše navade ne pomagajo najbolje, potem vam verjetno škodujejo. Tukaj je nekaj navad, ki kradejo vašo srečo. Najbolje se jih je čimprej znebiti, če želite…

GORAN (30) IZGUBIL BITKO Žalostna novica prišla iz Kalifornije
Novice
2 Ogledov
Novice
2 Ogledov

GORAN (30) IZGUBIL BITKO Žalostna novica prišla iz Kalifornije

skandal1 - 20. marec, 2018 19:12

Iz Kalifornije prihaja žalostna novica. 30-letni Goran Knežević, ki se je desetletje boril z rakom nadledvične žleze, je bitko danes žal izgubil. Nekdanjemu vrhunskemu športniku ste pomagali…

VRAG VZEL PROVOCIRANJE Novinar Mitrović na policiji, ve kakšen status ima Zahovič
Šport
4 Ogledov
Šport
4 Ogledov

VRAG VZEL PROVOCIRANJE Novinar Mitrović na policiji, ve kakšen status ima Zahovič

skandal1 - 20. marec, 2018 18:49

MARIBOR - Novinar športnega časnika Ekipa SN Dejan Mitrović, ki se je v soboto po prvenstveni tekmi Maribora in Krškega znašel v besednem obračunu s športnim direktorjem mariborskega kluba…

Več iz te kategorije