0 Deljenj 193 Ogledov
iStock

Umetna inteligenca zna ponoči sama na žur

11. november, 2017 7:00
193 Ogledov

Do točke singularnosti, ko bo tehnologija postala pametnejša od človeške rase, nam po mnenju nekaterih futurologov manjka še slabih 30 let. Kljub temu pa so dosežki tehnologije umetne inteligence že danes prav neverjetni, od prepoznave različnih fotografij do igranja šaha. No, kot kaže, se tudi umetna inteligence občasno naveliča nenehnega učenja in si privošči nekaj piflarske zabave.

Inteligentna naprava je dobro uro uživala v glasbi

Prav to naj bi se namreč zgodilo Oliverju Haberstrohu iz Hamburga. Amazonova pametna asistenka Alexa se je namreč nenadoma “prebudila” iz spanja ter začela na ves glas nabijati glasbo. Težava je bila v tem, da se je vse skupaj dogajalo sredi noči, ko Oliverja sploh ni bilo doma, da bi zadevo utišal. Sosedje so dobro uro prenašali hrup, nato pa so poklicali policijo, ki je na koncu vdrla v stanovanje.

Oliver se je nato nič hudega sluteč vrnil domov, na vratih našel novo ključavnico in poziv na policijo. Tam so mu po plačilu kazni vročili nove ključe in ga poslali domov. “Medtem ko sem sproščen užival v pivu, je Alexa doma brez posebnega ukaza vklopila zvočnike in se sama zabavala v stanovanju,” je Oliver zapisal na svoji Facebook strani in dodal, da je očitno njuno razmerje zdaj “komplicirano”.

Krivda aplikacije za predvajanje glasbe

Čeprav so pri Amazonu hitro ugotovili, da ni kriva njihova tehnologija, so vendarle takoj ponudili, da plačajo račun. Naprava Echo, s katero je Oliver dostopal do storitve, naj bi se namreč vklopila s pomočjo aplikacije tretjega partnerja za predvajanje glasbe.

Alexo vedno pogosteje najdete v različnih napravah. Doma je navadno v obliki naprave Echo. Na začetku so pri Fordu začeli z množičnim vgrajevanjem storitve v avtomobile, tako da lahko med vožnjo kar z glasovnim ukazom vklopite glasbo, prižgete radiatorje v hiši, odprete garažna vrata ali plačate račune. V Sloveniji jo še čakamo.

Mogoče vas bo zanimalo

Francozi so svetovni prvaki!
Šport
10 Ogledov
Šport
10 Ogledov

Francozi so svetovni prvaki!

Marjanca Scheicher - 15. julij, 2018 19:15

V izredno napetem finalu svetovnega prvenstva v nogometu v Moskvi so lovoriko osvojili galski petelini! Francoska reprezentanca je tako tako kot leta 1998 vnovič premagala Hrvaško in…

VIDEO: Ga prepoznate? Bistričan za ime ponuja 2000 evrov nagrade, priložil tudi video
Črno
5 Ogledov
Črno
5 Ogledov

VIDEO: Ga prepoznate? Bistričan za ime ponuja 2000 evrov nagrade, priložil tudi video

User One - 15. julij, 2018 17:52

Petek 13. je bil črni petek za Luko Leskovarja iz Slovenske Bistrice. Vlomili so mu v hišo, naredili precej škode. Zdaj na facebooku deli posnetke vlomilcev, ki…

Janša Bratuškovi in Cerarju poslal preklic
Novice
11 Ogledov
Novice
11 Ogledov

Janša Bratuškovi in Cerarju poslal preklic

User One - 15. julij, 2018 17:03

Vabila zmagovalne stranke letošnjih parlamentarnih volitev SDS strankam LMŠ, SMC, SAB in NSi so preklicana. Predsednik SDS Janez Janša je popoldne na predsednike vseh naštetih strank, Marjana…

Več iz te kategorije