0 Deljenj 1749 Ogledov

Uber je v Londonu ostal brez licence

24. September, 2017 8:00
1749 Ogledov

Znamenito ameriško podjetje Uber, ki je iz San Francisca zavzelo svet s sila preprosto aplikacijo, ki povezuje ponudnike prevozov z uporabniki, je v Londonu dobilo rdečo luč.

Ob navdušencih, ki kar ne morejo prehvaliti Uberjevega sistema učinkovitosti, preglednosti in ugodnih cen, si ji kontroverzno podjetje nabralo tudi številne nasprotnike. Logično se tehnološko bolje oboroženi konkurenci upirajo taksisti vsega sveta, vsak tehnološki razvoj namreč močno prevetri tržišče in zmoti uveljavljene tržne sile. Hkrati pa se po vsem svetu pojavljajo očitki o izkoriščanju delavcev ter o neupoštevanju regulative. Vmes se dogajajo razni incidenti, tako se občasno pojavi kak spolni napad bodisi na stranke ali na uslužbence. Nenazadnje je zaradi spolnih odnosov z uslužbenkami in uporabe drog v začetku leta odstopil tudi zloglasni Ubrov direktor Travis Kalanick.

Kaj je zmotilo Londončane?

Že pred leti sloviti londonski črni taksiji Ubru očitali nelojalno konkurenco, saj je bilo prej za vožnjo taksija po angleški prestolnici opraviti zelo težaven izpit. Izpit poznavanja ulic in znamenitosti v dobi mobilnega interneta nima več takega pomena, so pa zdaj regulatorji našteli več nepravilnosti zaradi neustrezne korporativne odgovornosti. Najbolj jih žuli uporaba Greyballa, programske opreme, ki jo Uber uporablja prav zato, da inšpektorjem onemogoča boljšo sliko o delovanju podjetja in jim, prav tako pa različnim drugim delavcem državnih organov, preprečuje uporabo Uberjevih storitev.

Čeprav so Ubru pred letom dni naši vladni predstavniki na široko izrekali dobrodošlice in podpisovali pisma o nameri, ga na našem tržišču še ni.

Več iz te kategorije