0 Deljenj 2377 Ogledov

5 uporabnih nasvetov za shranjevanje hrane

24. September, 2017 9:00
2377 Ogledov

V gospodinjstvu je vsak svoj mojster in največkrat prepričan, da so edini pravi tisti nasveti, ki jih v lastno kuhinjo prinesemo od staršev ter starih staršev. Morda se vam bo zdelo smešno, vendar bo vajino zvezo definiralo tudi prepričanje, katere stvari sodijo v hladilnik, kam jih postavimo in katere tja ne sodijo.

Na spletu in različnih knjigah boste našli kopico nasvetov, kako si olajšati razna drobna opravila na vsakem področju vašega bivanja. Tokrat smo izbrskali nekaj priporočil za shranjevanje hrane, ki so koristna za izboljšanje kakovosti jedil in podaljšanja njihove življenjske dobe.

Kako hraniti banane?
Kupljene banane boste lahko hranili veliko dlje, če boste peclje šopa ali, še bolje, pecelj vsake posamezne banane zavili v plastični ovoj. Uporabite lahko tudi aluminijasto folijo. Tako preprečite uhajanje etilenskih plinov, zaradi katerih sadje hitreje dozori. Nasprotno, če želite pohitreti zorenje, zavijte ves nezrel sadež v plastično vrečko. Tako bo koncentracija plinov višja in posledično tudi zorenje hitrejše.

Kako zoreti kakije?
Enak razlog, ki povzroči dozorevanje banane, bo deloval tudi pri kakijih. Okusni sadež bo hitreje omedil, če ga položite v isto skledo z jabolki, saj tudi ta oddajajo podobne pline, ki pohitrijo zorenje. Deluje tudi pri trdih kivijih.

Kako preprečiti porjavitev prerezanega sadja?
Če kdaj ne uspete pojesti celega kosa sadja, ste se najbrž že srečali s problemom, da prerezano sadje hitro porjavi. To lahko uspešno zaustaviti z nekaj kapljicami limone. Ali še bolje, sadež na tanko namažite z mešanico nekaj kapljic limone, pomešane z medom.

Kako ohraniti bel krompir?
Tudi narezan krompir zelo hitro porjavi, saj začne izločati škrob, ki na zraku oksidira. Če ga boste potopili v hladno vodo, boste proces uspešno zaustavili.

Kako preprečiti gnitje paradižnikov?
Paradižnike je treba hraniti tako, da je pecelj obrnjen na dno. Tako boste preprečili uhajanje vlage iz peclja, ter preprečili dostop zraka. Paradižniki bodo pri sobni temperaturi bolj obstojni kot v hladilniku.

Več iz te kategorije