0 Deljenj 47 Ogledov
iStock

Ste bolj inteligentni od drugih?

15. januar, 2018 21:10
47 Ogledov

Inteligenca se lahko pokaže v različnih oblikah. Morda ste res dobri pri izpitih, znate tuje jezike ali na pamet recitirate Prešernova dela.

Inteligenca ima več definicij, lahko jo opredelimo kot sposobnost reševanja novih izzivov, morda sem spada sposobnost abstraktnega razmišljanja, razumevanja vzrokov in posledic določenega problema, razlikovanja bistvenega od nebistvenega ter učenja in prilagajanja zadanemu cilju.

Raziskava na YouTubovem kanalu AsapSCIENCE je odkrila nekaj vsakdanjih stvari, ki so močan znak, da ste pametnejši od povprečja.

1. Višina
Biti visok očitno ima svoje prednosti.

Visoki ljudje so zlahka prepoznavni v množici, lahko dosežejo stvari na zgornjih policah ali v supermarketih in so najbrž dobri pri košarki.

Klišejev glede visokih ljudi je še več. No, študija iz leta 2009 je pokazala, da višji otroci pogosto dosežejo višje rezultate na testih merjenja inteligence.

V raziskavi, ki jo je objavila NCBI, so ugotovili, da imajo visoki ljudje obeh spolov višji IQ.

2. Najstarejši otrok
Če imate starejše brate ali sestre, imate verjetno veliko razlogov, da jih ne marate. Dodajmo še enega – najbrž so bolj inteligentni od vas.

V študiji, ki je v letu 2007 zajela 250.000 pripadnikov norveške vojske, so ugotovili, da imajo prvorojenci večinoma višji IQ.

Najbrž ne gre za genetiko, amapak starši večinoma več pozornosti posvečajo svojemu prvemu otroku.

3. Dojenje

Vas je mati dojila ali hranila po steklenički? Če ste dojeni, ste najbrž bolj pametni in zaslužite več denarja kot ljudje, ki so jih hranili po steklenički.

Študija, ki so jo leta 2015 objavili v The Lancet, razkriva, da so imeli dojenčki, ki so jih mame prvih 12 mesecev dojile, višji IQ in so celo bolje zaslužili. Pogost vzrok za to je previsoka količina železa v mlečni formuli, pogosto pa so razlogi tudi družbene narave, saj so mame nižjih družbenih statusov pogosteje prej prenehale z dojenjem.

4. Pitje alkohola
Pijača in inteligenca se na prvi pogled ne zdita najboljši prijateljici, pa vendarle bolj inteligentni ljudje očitno raje sežejo po alkoholu.

Nacionalna raziskava o razvoju otrok iz leta 1958 je ugotovila, da otroci z višjim IQ, ko odrastejo, pogosto spijejo več alkohola od povprečja.

Zdaj je sicer prepozno in zaradi popitega alkohola ne boste postali pametnejši. Uživajte odgovorno.

5. Droge
V isti študiji so opazili tudi korelacijo med otroškim IQ in nezakonito uporabo drog.

Študija oseb, starih od 11 let do 42 let, je pokazala, da so ljudje z višjo inteligenco pogosteje segali po drogah. Gre najbrž zato, da se inteligentni ljudje hitreje naveličajo znanih stvari in jim droge predstavljajo zanimiv poskus razkrivanja dodatnih obzorij percepcije.

Ženske z višjim IQ so v primerjavi z moškimi raje segale po kanabisu, amfetaminih, kokainu in psihadeličnih gobah. Inteligentni moški so se navduševali nad LSD in ekstazijem.

6. Nočna ptica
Nekateri ljudje so ponoči bistveno bolj produktivni in delovni, očitno pa tudi bolj inteligentni, saj so jim všeč nova, edinstvena okolja in sodobne vrednote.

Študija, ki so jo objavili pri Elsevierju, je pokazala, da so bili v antičnih časih ponočnjaki veliko bolj redki. A prav to je bil znak, da je posameznik bolj napreden in inovativen.

7. Zaskrbljenost
Ne skrbite, če so vas te informacije malo presenetile. Čeprav bi bilo morda bolje, če bi bili zaskrbljeni.

Tesnoba ali depresija nista nikoli dobri – vendar se lahko tolažite s tem, da so raziskave ugotovile pozitivne povezave med tema tegobama in inteligenco.

Leta 2014 so strokovnjaki ugotovili, da je visoka raven verbalne inteligence povezana z znaki zaskrbljenosti in preplašenosti. Tisti, ki se s tegobami zaskrbljenosti niso srečali, pa so bili uspešnejši pri testih, ki niso zahtevali verbalne inteligence.

Mogoče vas bo zanimalo

Dr. Rok Snežič: Kaj imata skupnega posojilo in pranje denarja?
Nasveti
5 Ogledov
Nasveti
5 Ogledov

Dr. Rok Snežič: Kaj imata skupnega posojilo in pranje denarja?

Andrej Andrej - 21. februar, 2018 14:00

Pisal nam je bralec, ki je priznal, da je spremljal polemiko okrog posojila tujega rezidenta in slovenskih podjetij. Zanima ga, če je res kaznivo dejanje, če tuj…

David in Mojca (samo za 18+)
David & Mojca
11 Ogledov
David & Mojca
11 Ogledov

David in Mojca (samo za 18+)

Andrej Andrej - 21. februar, 2018 13:30

David in Mojca, nekdanja ljubimca, ponovno v bitki spolov - tudi tokrat odkrito in brez dlake na jeziku (!) o analnem seksu. Nocoj, ob 22. uri. NE…

NOVE PODROBNOSTI NARKOMANSKE GROZLJIVKE Oskrunil je Vlatkino truplo, še vedno jo ima rad
Črno
4 Ogledov
Črno
4 Ogledov

NOVE PODROBNOSTI NARKOMANSKE GROZLJIVKE Oskrunil je Vlatkino truplo, še vedno jo ima rad

skandal1 - 21. februar, 2018 13:24

MARIBOR - Na mariborskem sodišču je danes potekal predobravnavni narok zoper 35-letnega Bojana Sepa, ki ga obtožnica bremeni za umor deset let starejše nekdanje partnerice Vlatko septembra lani v…

Več iz te kategorije