0 Deljenj 300 Ogledov
iStock

Ste bolj inteligentni od drugih?

15. januar, 2018 21:10
300 Ogledov

Inteligenca se lahko pokaže v različnih oblikah. Morda ste res dobri pri izpitih, znate tuje jezike ali na pamet recitirate Prešernova dela.

Inteligenca ima več definicij, lahko jo opredelimo kot sposobnost reševanja novih izzivov, morda sem spada sposobnost abstraktnega razmišljanja, razumevanja vzrokov in posledic določenega problema, razlikovanja bistvenega od nebistvenega ter učenja in prilagajanja zadanemu cilju.

Raziskava na YouTubovem kanalu AsapSCIENCE je odkrila nekaj vsakdanjih stvari, ki so močan znak, da ste pametnejši od povprečja.

1. Višina
Biti visok očitno ima svoje prednosti.

Visoki ljudje so zlahka prepoznavni v množici, lahko dosežejo stvari na zgornjih policah ali v supermarketih in so najbrž dobri pri košarki.

Klišejev glede visokih ljudi je še več. No, študija iz leta 2009 je pokazala, da višji otroci pogosto dosežejo višje rezultate na testih merjenja inteligence.

V raziskavi, ki jo je objavila NCBI, so ugotovili, da imajo visoki ljudje obeh spolov višji IQ.

2. Najstarejši otrok
Če imate starejše brate ali sestre, imate verjetno veliko razlogov, da jih ne marate. Dodajmo še enega – najbrž so bolj inteligentni od vas.

V študiji, ki je v letu 2007 zajela 250.000 pripadnikov norveške vojske, so ugotovili, da imajo prvorojenci večinoma višji IQ.

Najbrž ne gre za genetiko, amapak starši večinoma več pozornosti posvečajo svojemu prvemu otroku.

3. Dojenje

Vas je mati dojila ali hranila po steklenički? Če ste dojeni, ste najbrž bolj pametni in zaslužite več denarja kot ljudje, ki so jih hranili po steklenički.

Študija, ki so jo leta 2015 objavili v The Lancet, razkriva, da so imeli dojenčki, ki so jih mame prvih 12 mesecev dojile, višji IQ in so celo bolje zaslužili. Pogost vzrok za to je previsoka količina železa v mlečni formuli, pogosto pa so razlogi tudi družbene narave, saj so mame nižjih družbenih statusov pogosteje prej prenehale z dojenjem.

4. Pitje alkohola
Pijača in inteligenca se na prvi pogled ne zdita najboljši prijateljici, pa vendarle bolj inteligentni ljudje očitno raje sežejo po alkoholu.

Nacionalna raziskava o razvoju otrok iz leta 1958 je ugotovila, da otroci z višjim IQ, ko odrastejo, pogosto spijejo več alkohola od povprečja.

Zdaj je sicer prepozno in zaradi popitega alkohola ne boste postali pametnejši. Uživajte odgovorno.

5. Droge
V isti študiji so opazili tudi korelacijo med otroškim IQ in nezakonito uporabo drog.

Študija oseb, starih od 11 let do 42 let, je pokazala, da so ljudje z višjo inteligenco pogosteje segali po drogah. Gre najbrž zato, da se inteligentni ljudje hitreje naveličajo znanih stvari in jim droge predstavljajo zanimiv poskus razkrivanja dodatnih obzorij percepcije.

Ženske z višjim IQ so v primerjavi z moškimi raje segale po kanabisu, amfetaminih, kokainu in psihadeličnih gobah. Inteligentni moški so se navduševali nad LSD in ekstazijem.

6. Nočna ptica
Nekateri ljudje so ponoči bistveno bolj produktivni in delovni, očitno pa tudi bolj inteligentni, saj so jim všeč nova, edinstvena okolja in sodobne vrednote.

Študija, ki so jo objavili pri Elsevierju, je pokazala, da so bili v antičnih časih ponočnjaki veliko bolj redki. A prav to je bil znak, da je posameznik bolj napreden in inovativen.

7. Zaskrbljenost
Ne skrbite, če so vas te informacije malo presenetile. Čeprav bi bilo morda bolje, če bi bili zaskrbljeni.

Tesnoba ali depresija nista nikoli dobri – vendar se lahko tolažite s tem, da so raziskave ugotovile pozitivne povezave med tema tegobama in inteligenco.

Leta 2014 so strokovnjaki ugotovili, da je visoka raven verbalne inteligence povezana z znaki zaskrbljenosti in preplašenosti. Tisti, ki se s tegobami zaskrbljenosti niso srečali, pa so bili uspešnejši pri testih, ki niso zahtevali verbalne inteligence.

Mogoče vas bo zanimalo

VIDEO: Živalska farma v vladni stranki: šef, magister prašičjerje, mu je rekel: prašiček
Škandal
563 Ogledov
Škandal
563 Ogledov

VIDEO: Živalska farma v vladni stranki: šef, magister prašičjerje, mu je rekel: prašiček

User One - 23. januar, 2019 21:09

Na omrežjih je vzniknila vrsta zabavnih komentarjev, v katerih pisci opozarjajo na lapsus predsednika parlamenta Dejana Židana, ki je v vlogi predsednika vladne stranke SD na vrhuncu…

Zasegli za četrt milijona evrov konoplje
Črno
9 Ogledov
Črno
9 Ogledov

Zasegli za četrt milijona evrov konoplje

bogdan sajovic - 23. januar, 2019 15:10

Policisti so v nedeljo na mejnem prehodu Gruškovje pri 31-letnem državljanu Črne gore, ki je vozil avtobus kosovske registracije, odkrili skoraj 25 kilogramov prepovedane konoplje, ki bi…

V gostilniškem prepiru je zabodel vrstnika
Črno
11 Ogledov
Črno
11 Ogledov

V gostilniškem prepiru je zabodel vrstnika

bogdan sajovic - 23. januar, 2019 15:05

Policisti so v nedeljo ponoči v gostinskem lokalu v Ribnici obravnavali poskus uboja. Kriminalisti so ugotovili, da sta se v gostinskem lokalu sprla in stepla dva gosta,…

Več iz te kategorije