0 Deljenj 1065 Ogledov

Spanja ne morete prelisičiti

6. September, 2017 18:00
1065 Ogledov

Znanstveniki so odkrili, da nobena kava ne nadomesti zamujenega spanja! Odvisnike od ‘čarobnega jutranjega napitka’ bo verjetno razočaralo odkritje, da vseeno ni tako čaroben.

Po najnovejših odkritjih so ugotovili, da kava ne deluje na vas, kot ste doslej verjeli.

OZY poroča o rezultatih raziskave znanstvenikov, specializiranih za spanje, ki so jo predstavili leta 2016. Razkrivajo, da so že tri noči manj kakovostnega spanca dovolj, da vas kofein ne bo zbudil in se po kavi ne boste nič bolje počutili.

Tracy Doty z inštituta Reed Army ugotavlja, da z vsako slabše prespano nočjo ustvarjate ‘dolg’ v urah spanja. Te se začnejo nabirati in kava, ki ste jo vajeni popiti, preprosto ne zadostuje več. Spanja ne more nadoknaditi.

Zaključek znanstvenikov

Pomanjkanje spanja vpliva na več stranskih učinkov, ki se kopičijo in k njim pravzaprav prispevajo tudi višje količine popite kave, kar lahko ima prav tako nekaj negativnih posledic za vaše telo in pravzaprav še dodatno moti vaš spalni cikel.

Zato se je “spalnega dolga” treba lotiti sistematično. Ena noč ne nadoknadi neprespanega tedna. Priporočajo, da v primeru, če ste nekaj časa slabo spali, poskusite v naslednjih dneh spati po deset ur, da boste prišli k sebi.

Več iz te kategorije