0 Deljenj 4318 Ogledov
iStock

Poznate pasti, ki ovirajo dojenčke pri spanju

4. June, 2018 10:30
4318 Ogledov

Odkrijte, v katere pasti ste ujeti kot mladi starši ter poskušajte najti nežne rešitve s tem, da poslušate potrebe vašega dojenčka in nasvete drugih staršev z izkušnjami. Pomagajte si z nasveti, kako lahko vašemu otročku zagotovite podporo, da bo lažje zaspal.

Otrok ostane dlje časa pokonci

Veliko staršev počaka, da dojenček sam zapre oči in ga pustijo gledati naokoli, tudi do desete ure zvečer. Mišljenje, da bo zaradi tega spal dlje časa in bolje, je napačno. To je prva past – ko so malčki preobremenjeni, slabše spijo. Prepozen odhod v posteljo pripelje otroka do hiperaktivnosti in se tako veliko težje umiri in zaspi. Pri novorojenčku še ne obstajajo pravila, vendar ko doseže četrti mesec, je pravi čas za odhod v posteljo med sedmo in osmo uro zvečer. S tem, ko prekinete z rutino, nastanejo težave.

Pogosto zaspi na poti

Če vam otrok zaspi v vozičku, je to za vas olajšanje. Vendar ko se dojenček navadi spanja med potjo, to pomeni, da težje zaspi v svoji posteljici. To pa pomeni težave za vas. Dojenčki ljubijo doslednost in rutino, zato že pol ure spanja v vozičku zanj pomeni nedoslednost. Za dojenčka je zelo pomembno, da spozna, kdaj je čas za spanje in katere so “obveznosti” pred tem.

Otroka vzamete v naročje takoj, ko zajoka

Če slišite jok svojega otročka, je vaša naravna reakcija, da ga vzamete v naročje, saj ga s tem želite pomiriti. Toda mala bitja v sanjah lahko jokajo in “govorijo”. Ni vsak njegov zvok, ki ga proizvede v spanju, krik na pomoč. Ne tecite takoj k njemu. Razmislite, ali se lahko morda sam umiri in zaspi. Dajte mu nekaj časa.

Zibanje, da zaspi

Tej pasti se je težko izogniti, saj ko pride do hranjenja in oblačenja, je zibanje vse, kar počnete. Vemo, da novorojenčki jedo na dve do tri ure. Dokler se novorojenček privaja na na svet, ki je zanj popolnoma neznan, je zibanje med hranjenjem vredu. Ko pa se približno v četrtem mesecu, začno razvijati spalne navade. Če je zibanje edini način, da otrok zaspi, lahko ta navada predstavlja velik problem. Računajte, da se zbudi dvakrat do šestkrat na noč, in ko ste močno utrujeni, morate vi vstati in ga zazibati nazaj v spanec, piše klokanica.24sata.hr.

Več iz te kategorije