Čeprav se nam včasih zdi, da je predvsem pomembno biti sit, pogosto posvečamo premalo pozornosti ustreznosti hrane. Še posebno pozorni morate biti pri otrocih, ki so pri prehranskih navadah praktično odvisni od staršev in posnemajo njihova vedenja. Če starši ne jedo zelenjave in sadja, potem se bo le po čudežu zgodilo, da jih bo otrok vzljubil sam od sebe.
Uporabljajte ekološko pridelana živila
Ker je je kakovostna hrana pomemben gradnik našega imunskega sistema, je treba pozimi, ko so različna prehladna obolenja veliko bolj pogosta, poskrbeti za raznovrstno hrano, ki bo bogata z balastnimi snovmi, vitamini in minerali. Torej nikakor ne pozabite na raznovrstno zelenjavo, pozimi pa le sezite po suhem sadju in oreščkih. Zelo zdrave so različne stročnice (če gre za suhe stročnice, jih ne pozabite namakati), pri kruhu poskrbite, da bo polnozrnat, strokovnjaki svetujejo tudi uporabo prosa v kateri koli obliki.
Če otrokom ponujate jedi z lupino, potem, če je le mogoče, sezite po ekološko pridelanih živilih. Ta ne vsebujejo do zdravja močno škodljivih škropiv, umetnih gnojil, dodatkov oziroma aditivov, ki jih ne boste mogli sprati z vaših živil. Polnozrnata živila, ki niso ekološko pridelana, so lahko zato še bolj škodljiva.
Tako kot odrasli, lahko tudi otroci pozimi doživijo nekakšno obliko depresije, ki nastane zaradi pomanjkanja sonca in gibanja ter tudi neustrezne prehrane. To se kaže v spremembah vedenja, razpoloženja, apetita in v težavah s spanjem.
Katere jedi bi morale biti redno na jedilniku?
Če želite, da bodo otroci (in tudi vi) čez zimo dobro razpoloženi, jim postrezite naslednje jedi.
- Losos vsebuje veliko triptofana, zelo pomembne aminokisline, ki vplivajo na razpoloženje. Ob tem je poln omega 3 maščobnih kislin, ki so pomembne za rast in razvoj možganov, oči in živčevja ter skrbijo za ravnovesje vnetnih procesov. Lososovo meso bo poskrbelo tudi za D-vitamin, ki ga organizmu v času brez sončne svetlobe močno primanjkuje, kar lahko pri otrocih povzroči težave z rastjo kosti in imunskim sistemom.
- Klementine so izjemno okusno sadje, ki je dostopno tudi pozimi. So polne vlaknin in vitamina C, vsebujejo še kalcij, magnezij, fosfor in kalij. Zaradi okusa jih bodo otroci radi jedli, poleg tega pa nimajo koščic in jih je zelo preprosto lupiti.
- Zimske buče so tiste z debelo lupino, ki jih obiramo v pozni jeseni. So polne vitamina C, kalija, mangana in vlaknin, ki bodo poskrbeli za ustrezno raven sladkorja v krvi. Tudi buče so sladkastega okusa, zato jih bodo otroci radi jedli. Lahko jih dodajate pečenemu krompirju ali celo vmešate v omako za testenine.
- Sladki krompir je še en bogat vir vlaknin, ki je obenem še poln vitamina A in kalija, ob tem pa vsebuje še veliko drugih vitaminov in mineralov, kot je na primer železo. Nežen sladkast okus bo pristajal v vseh receptih. Narežete ga lahko na ploščice in jih popražite v repičnem olju. Otroke lahko spodbudite, da vam ga pomagajo olupiti in jih tako uvedete v svet kuhanja.
- Cvetača je izjemno lahko prebavljiva in odlično vpliva na prebavo ter presnovo. Kot vse zeljnice vsebuje ogromno vitamina C in folne kisline, hkrati je tudi bogat vir mineralov, še posebno kalija, magnezija in mangana. Če vaš otrok ne mara zelenjave, lahko cvetačo zmeljete in dodate v različno hrano, od pice in celo do palačink. Brez skrbi, okusa cvetače ne bodo zaznali.