0 Deljenj 1302 Ogledov
iStock

Po skodelici kave se boste počutili boljše

17. April, 2018 16:00
1302 Ogledov

Skodelica kave vpliva na počutje. Ljudje jo uživamo zaradi okusa in tradicije, marsikdo pa ne ve, kaj so njene prave lastnosti. Tukaj je nekaj dejstev o kavi, ki jih do sedaj morda niste poznali.

1. Vsebuje antioksidante

Zrnca kave arabica so bogata z antioksidanti. Ena izmed študij je pokazala, da naj bi uživanje treh skodelic omenjene kave na dan v štirih tednih zmanjšalo možnost za oksidacijske poškodbe DNA.

2. Zmanjšanje možnosti za bolezni srca

Zmeren vnos kofeina naj bi bil povezan z zmanjšanjem tveganja za razvoj bolezni srca.

3. Izboljšanje delovanja možganov

Raziskave kažejo, da antioksidanti v kavi lahko ščitijo možgane pred posledicami alzheimerjeve bolezni. Raziskovalci so štiri leta opazovali udeležence, stare od 65 let naprej, ki so imeli rahle težave, ki bi lahko napredovale v alzheimerjevo bolezen. Tisti, ki so na dan zaužili okoli tri skodelice kave, so imeli manj možnosti za njen razvoj, kot tisti, ki so je zaužili manj.

Ste vedeli, da pitje kave takoj, ko vstanete, nima nobenega učinka?

Namreč, raven kortizola – hormona, ki nas ohranja budne in odzivne ter nam daje energijo – je najvišja med 8. in 9. uro zjutraj, kar pomeni, da ima vaše telo že vgrajen naravni mehanizem, da vas prebudi. Če ne želite zapraviti pozitivnih učinkov kave, jo pijte med 9.30 in 10.30 uro.

 

Več iz te kategorije