0 Deljenj 1016 Ogledov
iStock

Pet znakov, ki kažejo da ste bolj zdravi, kot si mislite

28. January, 2018 8:00
1016 Ogledov

Redna telovadba je navadno kar dober pokazatelj, ali smo zdravi ali ne. Vendar se lahko zdravje odrazi tudi drugače kot zgolj v naši fizični kondiciji. Med te znake sodijo tudi sposobnost, da se zjutraj zbudiš brez alarma ali da veš, kdaj je je trebuh poln in lahko prenehaš jesti.

Pri Sunu so izpostavili mnenje dietetičark Rachel Hartley in Dr. Cindy Geyer, da naj bi optimalne zdravje kombinacija našega telesnega, duševnega in socialnega blagostanja. Ne gre le za vadbo, zato to to lastnosti, na katere bi morali biti pozorni, če želimo biti zdravi.

1. Jejte, ko ste lačni in nehajte, ko ste polni
Zelo pomembno je, da znate poslušati svoje telo in vzpostaviti zdrav odnos s hrano, ne pa v naglici kar na hitro basati hrane vase. »Neverjetno, koliko ljudi počne pravi to,« pravi Cindy.

»Za zdrav odnos s hrano morate zaupate notranjim občutkov, zavestno se odločite, kaj voste jedli in koliko boste pojedli,« dodaja Rachel. »Stranke spodbujam stranke, naj jedo, dokler ne boste zadovoljni in ne napolnjeni.«

2. Dovolj jejte

Če ne dobivate dovolj kalorij, boste utrujeni in in šibki. Zato je nujno, da dobite dovolj kalorij glede na vaš tip telesa, pravi Rachel. Pomembno je tudi, da dobite raznoliko prehrano različnih kategorij živil.

»Veliko diet izključuje nekatera živila, a ko pogledam na vzorce prehranjevanja, si želim široko paleto živil« pravi Rachel.

3. Lahko prehodite dve nadstropji stopnic in se še vedno počutite dobro

Ni nujno, da ste sposobni preteči maraton. Priporočena količina vadbe je 150 minut tedensko, pri čemer gre lahko le za hojo v živahnem tempu in vzpenjanje po stopnicah brez ustavljanja.

»Če lahko brez težav premagate dve nadstropji stopnic, je to dober znak, da lahko vaše telo še izvaja intenzivno dejavnost,« pravi Cindy.

4. Imate energijo, da delate, kar želite

Imeti dovolj energije, da lahko opravite vse, kar si želite, je ključ do optimalnega zdravja.

»To težko izrazimo bolj konkretno, vendar če imate dovolj energije, da opravljate vse aktivnosti, ki si jih želite, je to ponavadi zelo dober znak dobrega zdravja,« pravi Cindy. »Pri tem gre tako za fizična kot čustveno energijo.«

5. Zbujate se brez budilke in ste odpočiti

Dober nočni spanec je ključnega pomena za naše zdravje in če se lahko vsako jutro zbudimo brez budilke, je to znak, da ste zdravi, pravi Cindy. Če se počutite spočiti po dobrem nočnem spanju, ste zmagovalec.

Več iz te kategorije