0 Deljenj 1966 Ogledov
iStock

Pet najpogostejših sanj in kaj dejansko pomenijo

19. January, 2018 18:58
1966 Ogledov

Se tudi vam ene sanje pojavljajo pogosteje od drugih? Najboljši strokovnjaki za proučevanje spanja so identificirali pet najbolj pogostih ponavljajočih se sanj.

Sanje se pojavljajo v REM-fazi (Rapid Eye Movement oziroma hitro premikanje očes)  spanja. Medtem ko sanjamo, se naše oči hitro premikajo, druge telesne mišice pa so paralizirane, in sicer zato, da med sanjanjem ne poškodujemo sebe ali drugih.

Sanje so zelo smešne. Včasih so smiselne, drugič so grozne ali pa takšne, da nas zmedejo. Ste se kdaj vprašali, kaj sanje v resnici pomenijo?

Christabel Majendie, spalna terapevtka, razkriva pet najpogostejših sanj in njihov pomen.

1. Padanje

Klasične sanje o padanju … V njih padate in se naenkrat zbudite, ko naj bi pristali na tleh. Pustijo vas vse iz sebe in preznojene. Ampak zakaj?

Te vrste sanj pomenijo negotovost in tesnobo glede nečesa v vašem življenju. Lahko gre za probleme v službi, s prijatelji … Če se konstantno ponavljajo, je dobro natančno identificirati problem, ki vas pesti. S tem ste na dobri poti do boljšega spanca.

2. Bežanje

Bežanje pred nečim v sanjah pogosto pomeni bežanje pred stvarmi ali osebami v resničnem življenju. Ste morda v zvezi, v kateri si ne želite biti? Morda v službi, kjer se ne počutite dobro?

Beg kaže na vašo reakcijo pri spopadanju z vsakodnevnim stresom. Morda vam uspe zbrati pogum, da prenehate z bežanjem ter se soočite s svojimi strahovi.

3. Izpadanje zob

Med najbolj moteče sanje spadajo tiste, v katerih vam zobje naključno izpadajo, drug za drugim, brez očitnega razloga. Te sanje naj bi odslikavale vaše skrbi glede vašega videza ali morda obremenjenosti glede tega, kako vas vidijo drugi.

Povezane so tudi s tem, da ste nemočni, tako kot brez zob ne morete normalno govoriti in jesti …

4. Letenje

Veliko ljudi sanja o tem, da si želijo leteti, vendar ne morejo. To najpogosteje pomeni, da stremite k spremembam v življenju, pa vam to nikakor ne uspe.

Če se pogosto znajdete v takih sanjah, analizirajte svoje življenje ter premislite, kaj vas zadržuje, da ne izkoristite svojega potenciala.

5. Utapljanje

Te sanje so zelo pogoste pri ženskah in tudi pri teh se, podobno kot pri padanju, zbudite hlastajoči za zrakom.

Sanje o utapljanju pogosto pomenijo, da ste v življenjski situaciji, ki vas duši. Veliko ljudi, ki so sanjali takšne sanje, poroča, da jih utesnjuje delovno okolje, so pod stresom in se dobesedno utapljajo v delu.

Več iz te kategorije