0 Deljenj 1743 Ogledov
iStock

Ste med ljudmi, ki se ne morejo ločiti od svojega telefona?

19. January, 2018 20:18
1743 Ogledov

Če smo se morda navadili na podobe mladih in starejših poslovnežev, ki ves čas v rokah nervozno vrtijo telefone, pa se nikakor ne moremo sprijazniti s skupinami mladih ljudi, ki skupaj sedijo v kavarni in med seboj komunicirajo izključno prek telefonov. Tudi če si slučajno izmenjajo kakšno besedo, je po navadi povezana z neko vsebino, ki so jo našli na spletu ali na katerem od družabnih omrežij.

Je to normalno? Glede na pogostost pojavljanja se bojimo, da postaja nepogrešljiv del naše družbe. Je zdravo? Zagotovo ne!

Telefoni vplivajo na duševno zdravje

Podatki so znani! Pametni telefoni negativno vplivajo na duševno zdravje najstnikov, kar so odkrili med študijami na korejskih univerzah. Ugotavljajo, da so imeli najstniki z znaki zasvojenosti z internetom ali pametnimi telefoni v možganih večje število nevrotransmiterjev, ki so med sabo povezani s koncentracijo in impulzivnimi odzivi. Hkrati so kazali bistveno višje ravni nagnjenosti k depresiji, tesnobi in nespečnosti.

Zato strokovnjaki opozarjajo, da so pametni telefoni res lahko izjemno koristno orodje, vendar so lahko škodljivi. Še posebno za najstnike, katerih možgani in občutki za resničnost se šele razvijajo. Med 12. in 17. letom starosti se oblikuje pogled na življenje, odnose in svetovni nazor. Najstniki bi se takrat morali ukvarjati predvsem z iskanjem svoje identitete. Kultura všečkov lahko zato bistveno vpliva na njihov razvoj, saj svojih najbolj pomembnih potrditev ne dobivajo več od vzornikov, ampak prek digitalnih družabnih omrežij.

Kaj lahko storijo starši?

Pametni telefoni so »sovražnik čuječnosti«, zato strokovnjaki družinam priporočajo, naj sprejmejo skrbne odločitve, kako bodo uporabljali tehnologijo. Otrokom je smiselno omejiti čas, ki ga preživijo pred zaslonom, in jih spodbuditi k pristnim stikom z ljudmi ter okolico.

Izleti v naravo so odličen način takšne spodbude. Ted Guastello z Univerze Newport je povedal: »Najbolj me radosti, ko se gibljemo v naravi in se otroci ustavijo ter razglasijo, da je nekaj lepo. Če boste 17-letnika slišali govoriti o tem, kako lepo je neko drevo, ste varni pred zasvojenostjo s tehnologijo.«

 

Najverjetneje že poznate nomofobijo, paničen strah, da ne boste dosegljivi oziroma ne boste mogli uporabiti svojega pametnega telefona ali druge naprave. Izraz je sicer okrajšava za “fobijo brez mobilnega telefona” (No-Mobile-Phone Phobia), ki so jo v neki študiji prvič omenili že leta 2010. Znanost je sicer še ne priznava oziroma trdijo, da gre bolj za motnjo in ne za klinično stanje.

Pravzaprav so raziskovalci z Univerze v Hongkongu in Univerze Sungkyunkwan v Seulu nedavno odkrili, da ne gre za strah pred nedosegljivostjo, ampak ugotavljajo, da so napredni telefoni pravzaprav postali del naše identitete.

Poleg shranjevanja nam ljubih fotografij in sporočil imamo na telefonih tudi aplikacije, ki nam omogočajo hiter dostop do vsebine, ki nam je pomembna. »Ker v pametne telefone shranjujemo vse več osebnih spominov, smo svojo identiteto razširili na svoje pametne telefone,« so zapisali v revijah Cyberpsychology, Behaviour and Social Networking. Prav to povzroča zasvojenost, saj zaradi te, pravzaprav neločljive bližine, vse bolj težimo k svojim napravam. Predvidevajo, da bo tehnološki napredek, ki bo omogočil še boljšo personalizacijo naprav in aplikacij, vplival na še večjo navezanost na te naprave.

Več iz te kategorije