0 Deljenj 1611 Ogledov
Instagram

Pet koristnih učinkov vaje “plank”

15. oktober, 2017 4:00
1611 Ogledov

Vaja planking, ki jo nekateri poimenujejo tudi deska, je izjemno preprosta. Med telovadci je znana že od vekomaj, saj zanjo ne potrebujete posebnega prostora ali pripomočkov. No, svojih pet minut slave pa je doživela tudi med nešportniki, ki so ob vsesplošni zabavi in kmalu tudi zavijanju z očmi svoje telo v najrazličnejšh pozah plank pred leti množično objavljali na Instagramu.

Muha enodnevnica so bile različne “planking” objave na Instagramu.

Če smo na modno muho že pozabili, je planking v izvorni različici vendarle koristno obuditi. Redna vaja bo vašemu telesu prinesla nekaj izjemnih učinkov.

  1. Čvrst trebuh

Prav težave s prevelikim obsegom trebuha spadajo med najbolj pogoste motivatorje, zaradi katerih se lotimo vadbe. Pri tej vaji sodelujejo prav vse trebušne mišice, zato boste z njo učinkovito krepili jedro vašega telesa. Trebušne mišice niso odgovorne le za obseg trebuha, saj v povezavi s preostalimi skrbijo tudi za druge sposobnosti, kot je moč pri dviganju, eksplozivnost pri skokih, prispeva pa celo k lepo oblikovani zadnjici. Slavni “six-packi” so le del teh učinkov.

  1. Odpravili boste težave s hrbtom

Bolečine v hrbtu niso simptom staranja in obrabe kosti, temveč nastanejo predvsem zaradi neustrezne mišične podpore. S krepitvijo telesnega jedra boste izboljšali tudi delovanje hrbtnih mišic. Zato med koristnejše “stranske” učinke vaje plank prištevamo tudi blagodejen vpliv na bolečine v križu.

  1. Postali boste bolj prožni

Ko krepite trebušne mišice, ob tem sodelujejo tudi zgornje mišice v telesu. Pri vaji namreč sodeluje tudi ves ramenski obroč, zato boste pri planku raztegovali tudi mišice okoli ključnice in lopatic. Podoben učinek boste opazili na nogah, saj ob pravilnem izvajanju vaje delujejo tudi mišične tetive. Končen rezultat bo bistveno bolj pržno telo.

  1. Izboljšale bodo vaše počutje

Vsaka vaja vpliva na vaše počutje in razpoloženje. Ker se pri planku lotevati mišic, ki so zaradi prepogostega in najpogosteje napačnega sedenja najbolj zapostavljene, bo učinek še toliko boljši. Sprostitev napetosti v teh mišicah bo namreč avtomatsko vplivala tudi na bolj veder pogled na svet.

  1. Poskrbele bodo za držo in postavo

Izvajanje tovrstnih vaj bo okrepilo vaše trebušne mišice, ki igrajo ključno vlogo pri pravilni drži. Z ustreznimi različicami te vaje boste poskrbeli tudi za stranske mišice, ki vam pomagajo obdržati ravnovesje. Redno izvajanje te vaje bo tako poskrbelo za pravilnejšo držo, tako pri hoji kot pri sedenju.

Na spletu je veliko nasvetov, kako se lotiti teh vaj. Enega dodajamo v priloženem posnetku. Še najbolj pomembna je disciplina, saj je treba za dosego želenih učinkov vsako vajo izvajati redno in daljše obdobje.

 

 

Mogoče vas bo zanimalo

Občan zjutraj umrl na kraju nesreče
Črno
1 Ogledov
Črno
1 Ogledov

Občan zjutraj umrl na kraju nesreče

User One - 21. julij, 2019 9:51

V Semiču med železniško postajo in tunelom je včeraj ob 6.05 vlak povozil moškega. Gasilci PGD Črnomelj so pomagali pri prenosu ponesrečenec do reševalnega vozila in pri…

Nesrečen dan pod Triglavom, poškodovani trije
Črno
5 Ogledov
Črno
5 Ogledov

Nesrečen dan pod Triglavom, poškodovani trije

User One - 21. julij, 2019 8:55

Včeraj so policisti gorske policijske enote v okviru helikoptrske ekipe za reševanje v gorah obravnavali dve nesreči v gorah, javlja Bojan Kos iz PU Ljubljana. V Severni…

Temperature danes večinoma čez 30 °C, a popoldne kaže na nevihte
Novice
16 Ogledov
Novice
16 Ogledov

Temperature danes večinoma čez 30 °C, a popoldne kaže na nevihte

User One - 21. julij, 2019 8:44

Danes bo sprva pretežno jasno, popoldne in zvečer pa bo predvsem v severni in vzhodni Sloveniji spremenljivo oblačno s krajevnimi nevihtami. Specializirani vremenski portal Neurje.si je izdal…

Več iz te kategorije

Huda nesreča v gorah: Umrla je planinka
Črno
87 Ogledov
87 Ogledov

Huda nesreča v gorah: Umrla je planinka

User One - 20. julij, 2019 19:26
Iz potoka izvlekli kolesarja
Črno
57 Ogledov
57 Ogledov

Iz potoka izvlekli kolesarja

User One - 20. julij, 2019 19:19