0 Deljenj 1820 Ogledov
Instagram

Pet koristnih učinkov vaje “plank”

15. oktober, 2017 4:00
1820 Ogledov

Vaja planking, ki jo nekateri poimenujejo tudi deska, je izjemno preprosta. Med telovadci je znana že od vekomaj, saj zanjo ne potrebujete posebnega prostora ali pripomočkov. No, svojih pet minut slave pa je doživela tudi med nešportniki, ki so ob vsesplošni zabavi in kmalu tudi zavijanju z očmi svoje telo v najrazličnejšh pozah plank pred leti množično objavljali na Instagramu.

Muha enodnevnica so bile različne “planking” objave na Instagramu.

Če smo na modno muho že pozabili, je planking v izvorni različici vendarle koristno obuditi. Redna vaja bo vašemu telesu prinesla nekaj izjemnih učinkov.

  1. Čvrst trebuh

Prav težave s prevelikim obsegom trebuha spadajo med najbolj pogoste motivatorje, zaradi katerih se lotimo vadbe. Pri tej vaji sodelujejo prav vse trebušne mišice, zato boste z njo učinkovito krepili jedro vašega telesa. Trebušne mišice niso odgovorne le za obseg trebuha, saj v povezavi s preostalimi skrbijo tudi za druge sposobnosti, kot je moč pri dviganju, eksplozivnost pri skokih, prispeva pa celo k lepo oblikovani zadnjici. Slavni “six-packi” so le del teh učinkov.

  1. Odpravili boste težave s hrbtom

Bolečine v hrbtu niso simptom staranja in obrabe kosti, temveč nastanejo predvsem zaradi neustrezne mišične podpore. S krepitvijo telesnega jedra boste izboljšali tudi delovanje hrbtnih mišic. Zato med koristnejše “stranske” učinke vaje plank prištevamo tudi blagodejen vpliv na bolečine v križu.

  1. Postali boste bolj prožni

Ko krepite trebušne mišice, ob tem sodelujejo tudi zgornje mišice v telesu. Pri vaji namreč sodeluje tudi ves ramenski obroč, zato boste pri planku raztegovali tudi mišice okoli ključnice in lopatic. Podoben učinek boste opazili na nogah, saj ob pravilnem izvajanju vaje delujejo tudi mišične tetive. Končen rezultat bo bistveno bolj pržno telo.

  1. Izboljšale bodo vaše počutje

Vsaka vaja vpliva na vaše počutje in razpoloženje. Ker se pri planku lotevati mišic, ki so zaradi prepogostega in najpogosteje napačnega sedenja najbolj zapostavljene, bo učinek še toliko boljši. Sprostitev napetosti v teh mišicah bo namreč avtomatsko vplivala tudi na bolj veder pogled na svet.

  1. Poskrbele bodo za držo in postavo

Izvajanje tovrstnih vaj bo okrepilo vaše trebušne mišice, ki igrajo ključno vlogo pri pravilni drži. Z ustreznimi različicami te vaje boste poskrbeli tudi za stranske mišice, ki vam pomagajo obdržati ravnovesje. Redno izvajanje te vaje bo tako poskrbelo za pravilnejšo držo, tako pri hoji kot pri sedenju.

Na spletu je veliko nasvetov, kako se lotiti teh vaj. Enega dodajamo v priloženem posnetku. Še najbolj pomembna je disciplina, saj je treba za dosego želenih učinkov vsako vajo izvajati redno in daljše obdobje.

 

 

Mogoče vas bo zanimalo

Jankovićev Rudniški pašaluk: Kdo naj bi bila ženska, ki ga povezuje z misterioznim Janom Becem
Škandal
13 Ogledov
Škandal
13 Ogledov

Jankovićev Rudniški pašaluk: Kdo naj bi bila ženska, ki ga povezuje z misterioznim Janom Becem

User One - 19. september, 2019 23:12

Ženska naj bi bila po trditvih naših virov povezava med tremi Jankovićevimi moški v Electi, očeta Zorana ter sinov Damjana in Jureta, ter njihovim slamnatim rešiteljem Janom…

Ob 5.26 uri 22 letni voznik z BMW-jem norel po naselju , plačal bo 1200 evrov
Črno
19 Ogledov
Črno
19 Ogledov

Ob 5.26 uri 22 letni voznik z BMW-jem norel po naselju , plačal bo 1200 evrov

User One - 19. september, 2019 18:23

Policisti v času od 16. 9. do 22. 9. 2019, ko poteka evropski teden mobilnosti poostreno nadzirajo cestni promet, s poudarkom na ugotavljanju prekoračitev hitrosti ter nepravilne…

Smrt kosila na Trgu Pohorskega bataljona
Črno
62 Ogledov
Črno
62 Ogledov

Smrt kosila na Trgu Pohorskega bataljona

User One - 19. september, 2019 15:27

Ob 11.57 so na Trgu Pohorskega bataljona v Kisovcu, občina Zagorju ob Savi, gasilci PGD Loke odprli vrata stanovanja, v katerem se je nahajala mrtva oseba, poroča…

Več iz te kategorije