0 Deljenj 5196 Ogledov
Instagram

Pet koristnih učinkov vaje “plank”

15. October, 2017 4:00
5196 Ogledov

Vaja planking, ki jo nekateri poimenujejo tudi deska, je izjemno preprosta. Med telovadci je znana že od vekomaj, saj zanjo ne potrebujete posebnega prostora ali pripomočkov. No, svojih pet minut slave pa je doživela tudi med nešportniki, ki so ob vsesplošni zabavi in kmalu tudi zavijanju z očmi svoje telo v najrazličnejšh pozah plank pred leti množično objavljali na Instagramu.

Muha enodnevnica so bile različne “planking” objave na Instagramu.

Če smo na modno muho že pozabili, je planking v izvorni različici vendarle koristno obuditi. Redna vaja bo vašemu telesu prinesla nekaj izjemnih učinkov.

  1. Čvrst trebuh

Prav težave s prevelikim obsegom trebuha spadajo med najbolj pogoste motivatorje, zaradi katerih se lotimo vadbe. Pri tej vaji sodelujejo prav vse trebušne mišice, zato boste z njo učinkovito krepili jedro vašega telesa. Trebušne mišice niso odgovorne le za obseg trebuha, saj v povezavi s preostalimi skrbijo tudi za druge sposobnosti, kot je moč pri dviganju, eksplozivnost pri skokih, prispeva pa celo k lepo oblikovani zadnjici. Slavni “six-packi” so le del teh učinkov.

  1. Odpravili boste težave s hrbtom

Bolečine v hrbtu niso simptom staranja in obrabe kosti, temveč nastanejo predvsem zaradi neustrezne mišične podpore. S krepitvijo telesnega jedra boste izboljšali tudi delovanje hrbtnih mišic. Zato med koristnejše “stranske” učinke vaje plank prištevamo tudi blagodejen vpliv na bolečine v križu.

  1. Postali boste bolj prožni

Ko krepite trebušne mišice, ob tem sodelujejo tudi zgornje mišice v telesu. Pri vaji namreč sodeluje tudi ves ramenski obroč, zato boste pri planku raztegovali tudi mišice okoli ključnice in lopatic. Podoben učinek boste opazili na nogah, saj ob pravilnem izvajanju vaje delujejo tudi mišične tetive. Končen rezultat bo bistveno bolj pržno telo.

  1. Izboljšale bodo vaše počutje

Vsaka vaja vpliva na vaše počutje in razpoloženje. Ker se pri planku lotevati mišic, ki so zaradi prepogostega in najpogosteje napačnega sedenja najbolj zapostavljene, bo učinek še toliko boljši. Sprostitev napetosti v teh mišicah bo namreč avtomatsko vplivala tudi na bolj veder pogled na svet.

  1. Poskrbele bodo za držo in postavo

Izvajanje tovrstnih vaj bo okrepilo vaše trebušne mišice, ki igrajo ključno vlogo pri pravilni drži. Z ustreznimi različicami te vaje boste poskrbeli tudi za stranske mišice, ki vam pomagajo obdržati ravnovesje. Redno izvajanje te vaje bo tako poskrbelo za pravilnejšo držo, tako pri hoji kot pri sedenju.

Na spletu je veliko nasvetov, kako se lotiti teh vaj. Enega dodajamo v priloženem posnetku. Še najbolj pomembna je disciplina, saj je treba za dosego želenih učinkov vsako vajo izvajati redno in daljše obdobje.

 

 

Več iz te kategorije