0 Deljenj 1024 Ogledov

Otroci, ki v šolo potujejo z javnim prevozom, imajo boljše ocene

29. January, 2018 11:00
1024 Ogledov

Otroci, ki se do šole sprehodijo sami ali se tja peljejo z avtobusom, praviloma dobivajo boljše ocene od tistih, ki jih do šole vodijo njihovi starši. Otroci, ki potujejo samostojno, se počutijo bolj srečni in so čez dan manj utrujeni.

Strokovnjaki, ki so izvajali študijo, pravijo, da potovanje do šole s prijatelji daje mladim več priložnosti za raziskovanje in druženje, kar pozitivno vpliva na njihov razvoj. Če kljub vsemu nimate druge možnosti in morate otroka v šolo vendarle peljati sami, lahko škodo omejite tako, da se z njim pogovarjate ali mu celo dovolite, da se igra s pametnim telefonom.

Če jih vozite, poskrbite, da se boste zabavali

Raziskovalci z Univerze Karlstad na Švedskem so namreč ugotovili, da je za otroka najslabše, če na poti »tiho sedijo«. Vodja študije dr. Jessica Westman, ki je analizirala načine potovanja 800 otrok, starih od 10 do 15 let, je dejala: “Šolski izleti so za otroke lepa priložnost, da se vključijo v dejavnosti, ki jih naredijo srečne in budne, kar lahko postavi zelo dober temelj za preostanek dneva. Najbolje bo, če lahko otroci potujejo s svojimi prijatelji, če pa že morate v šolo z avtomobilom, se s svojim otrokom predvsem zabavajte.«

Tudi gibanje vpliva na uspeh

Podatkov za Slovenijo nimamo, so pa Angleži ugotovili, da skoraj 50 odstotkov otrok na otoku v šolo pripeljejo starši. Tudi v srednjo šolo starši vozijo kar 23 odstotkov srednješolcev. Med glavne razloge, ki jih starši navajajo, spadajo varnost, udobje in razdalja.

Vsekakor bo bolje, če lahko otrok v šolo hodi kar peš. Namreč – tudi to je povezano z učnim uspehom. Na finski univerzi v mestu Jyväskylä so namreč ugotovili, da mladi, ki se redno gibljejo in telovadijo, dosegajo v šoli boljše uspehe in pozneje v življenju zaslužijo več denarja v primerjavi s tistimi, ki so manj aktivni.

Več iz te kategorije