0 Deljenj 1990 Ogledov
iStock

Obstaja pravi način pitja čaja, ki ga priznava tudi znanost

10. February, 2018 6:45
1990 Ogledov

Veliko se lahko naučite o človeku že iz načina, kako pije čaj. Tisti, ki najprej nalijejo mleko, preden dodajo vročo vodo so seveda med najbolj trapastimi ljudmi na svetu. Imamo tudi takšne, ki si čaja ne sladkajo, ker so njihova življenja že dovolj sladka. Ti so angeli med nami, ki nas vsakodnevno osrečujejo, najbrž še s kakšno drugo nebulozo.

Znanost pravi: »Ne pijte prevročega čaja«

Za tiste, ki znanosti ne priznavajo več, predlagamo poskus. S prevročim čajem se boste opekli in to ni prijeten občutek. Najbrž tudi dovolj dober razlog, da boste pustili, naj se ča pred uživanjem malo shladi.

Če vam opekline niso dovolj, naj postrežemo še z raziskavo. Raziskovalci namreč potrjujejo domnevo, da pitje vročega čaja bistveno poveča verjetnost raka na požiralniku. To tveganje je še mnog višje, če ste kadite ali pretirano uživate alkohol.

V skladu s študijo, ki jo je izvedla Kitajska Kadoorie Biobank Collaborative Group in so jo objavili Annals of Internal Medicine, so kadilci in pivci alkoholavsaj petkrat bolj izpostavljeni raku požiralnika, če pijejo čaj, preden se ohladi. Za namene študije so raziskovalci opredelili »vroč čaj« kot 65°C, so zapisali na IFL Science.

In to ni prvič, da bi zdravniki omenjali vroče pijače, kot verjeten razlog za to bolezen. Že v začetku prejšnjega stoletja so v New Yorku ugotavljali, da imajo zlasti ruski imigranti, ki so jih sprejeli v bolnišnico zaradi te bolezni, navado piti res velike količine res vročega čaja.

Je kriv čaj ali temperatura?

Svetovna zdravstvena organizacija že od leta 2016 opozarja, da uživanje pijač s temperaturo nad 65°C – čaj, kava ali karkoli drugega – poveča tveganje za raka požiralnika, čeprav v zdravstvu zaenkrat velja, da naj bi bil to »možen«, ne pa tudi »zanesljiv« dejavnik tveganja.

Mednarodna agencija za raziskave raka (IARC) pri Svetovni zdravstveni organizaciji je tudi poudarila, da ni bilo nobenega dokaza, da je tveganje povezano s čajem ali kavo, temveč predvsem z njuno temperaturo.

Dr. Christopher Wild, direktor IARC, je dejal: »Ti rezultati kažejo, da je pitje zelo vročih pijač eden najpogostejših vzrokov za nastanek raka požiralnika in da je to kriva temperatura in ne vrsta pijače.«

Kot zapisano, Royal Society of Chemistry priporoča pitje čaja med 60°C in 65°C, medtem ko Univerza Northumbria trdi, da bo čaj popoln pri 60°C. To temperaturo naj bi čaj (v klasični porcelanasti skodelici pri sobni temperturi) dosegel nekje po šestih minutah.

Tudi večina strokovnjakov za kavo se strinja, da je najboljša temperatura za uživanje kave med 48°C in 60°C.

Torej ta lekcija v resnici ne govori o čaju ampak predvsem o tem, da si za čaj in druge pijače vzemite čas in pustite, naj ohladijo, preden jih zaužijete. Še posebej, če ste kadilec ali redno uživate alkohol.

Več iz te kategorije