0 Deljenj 1954 Ogledov

Nekaj resnično zastrašujočih napovedi za prihodnost.

27. December, 2017 15:30
1954 Ogledov

V prazničnem obdobju še pogosteje kot sicer srečujete različne napovedi jasnovidcev in futurologov. Večinoma gre za stare znance od Nostradamusa naprej, medtem ko je seznam futurologov, torej tistih, ki prihodnost napovedujejo s sistematičnim pogledom v prihodnost namesto v kristalno kroglo, vedno daljši. Tokrat predstavljamo eno bolj zastrašujočih vizij prihodnosti, ki na srečo ne vključuje vojn in apokalipse, ampak kljub temu jemlje voljo do življenja.

Tehnologija nam olajšuje življenje na vsakem koraku in napoved, da se bo vedno bolj prepletala z našim življenjem, se bo skoraj zagotovo uresničila. Če se osredotočimo le na zadnjih deset let in le na eno tehnologijo, kot so na primer pametni telefoni, nam je jasno, s kakšno hitrostjo se svet razvija. Pred desetimi leti je Apple predstavil svoj prvi pametni telefon, danes si pravzaprav ne moremo predstavljati življenja brez njih. Kar se nam je takrat zdel vrhunec tehnike, je danes zaradi zastarelosti povsem neuporabno.

Seveda se tehnologije že vpletajo tudi v naše odnose z drugimi. Danes je pravzaprav nemogoče pozabiti na rojstni dan ali obletnico, s pomočjo družbenih omrežij hitreje najdemo skupne točke ali se dogovorimo za srečanje. Pa vendarle se najbrž ne bo ustavilo le pri tem. Prav to je tema tokratnih napovedi, med katerimi smo izbrali štiri, ki se zdijo posebej zanimive.

Poljubljanje na daljavo

Odkar so postali video pogovori praktično vedno in povsod dosegljivi vsakemu lastniku pametnega telefona, so postala potovanja in začasne ločitve od bližnjih manj stresne. Kljub razdalji se lahko še vedno vidimo in pogovarjamo, kot da smo skupaj v sobi. Tehnologija pa je priskočila na pomoč še tistim, ki pri tem pogrešajo tudi intimnost. V Londonu so tako že izdelali dodatek za pametni telefon in ga poimenovali Kissenger. Kot ste razbrali iz imena, gre za hibrid med poljubljanjem in sporočilom.

S partnerjem napravo preprosto namestita na telefon, vklopita app in pričneta s poljubljanjem. Naprava zaznava pritiske vaših ustnic in jih simulira na drugi napravi. Zadeva ni namenjena le ljubimcem, saj lahko nedolžno pritisnete poljub tudi svoji babici ali prijatelju, ki ga že dolgo niste videli.

Z napravo Kissenger se boste lahko poljubljali kadarkoli. (foto: Twitter)

Rent-a-družina

Ta futuristični scenarij je na Japonskem že realnost. Samski moški si lahko za omejen čas sposodijo ženo ali kar celotno družino. Obstaja celo storitev za najemanje prijateljev. Očitno smo pri vsej tehnološki podpori pozabili na osnovne družabne veščine ali pa zanje nimamo več časa, zato nekaterim preprosto ne uspeva drugače in si storitev naročijo, da bi lahko vsaj enkrat v življenju izkusili, kako se je igrati z otroki in jih vzgajati. Sicer ne bi nikoli izvedeli, kaj pomeni, ko pride možakar utrujen iz službe in mora z ženo še po nakupih …

Na Japonskem lahko proti plačilu za nekaj časa doživite pristno družinsko življenje.

Le ugibamo lahko, kam se bo storitev še razširila. Že danes je namreč, kljub astronomskim cenam, razprodana. Najbrž si lahko kmalu obetamo še agencijsko ponudbo, kjer bo najeta družina pisana na kožo vašemu (želenemu) načinu življenja in vrednotam.

Parčkanje glede na kompatibilnost DNK

Vsak dan bolje spoznavamo, kako je sestavljeno naše telo in kakšnim boleznim smo izpostavljeni. Zato bo medicina zavzemala vedno močnejšo vlogo pri iskanju idealnega partnerja. Lahko začnemo že pri semenskih bankah, kjer bodo znani podatki o darovalcu, vključno z zgodovino medicinskih izvidov.

Ali pa boste na zmenku na hitro izmenjali rezultate DNK testov, ki jih bodo računalniki obdelali, medtem ko pijeta aperitiv. Tako bosta že pred nadaljnjimi stroški vedela, ali se vama splača potruditi in se vama obeta otrok s popolno kombinacijo genov, ali pa se ne splača niti poskusiti.

Obogatena resničnost

Obogatena resničnost nam s pomočjo tehnologije pričara dodatne informacije na sliki realnega sveta. Če tehnologije niste poznali prej, jo skoraj zagotovo poznate od lovljenja Pokemonov naprej (napovedujemo, da tega v letu 2018 ne bo več počel noben zrel človek).

Prav vsi tehnološki velikani ogromno vlagajo v naprave, ki nam bodo s pomočjo obogatene resničnosti olajšale življenje. Do leta 2040 naj bi tako uporabljali očala (Google Glass načrt glede s spletom povezanih očal je sicer krenil po nekoliko drugačni poti od prvotnih napovedi, saj so sredi leta napovedali predvsem vlaganje v različico za poslovne uporabnike), kontaktne leče in celo neposredne vmesnike do naših možganov, ki so med pomembnejšimi načrti pri Facebooku.

Kako bo to vplivalo na naše zmenke? Zelo močno! Za začetek boste lahko dekle hitreje očarali s stališči glede teme, ki jo sicer zanima, čeprav sami še niste nikoli slišali zanjo. Dobivali boste stalne namige, kako izboljšati pogovor, da ne bo prihajalo do tistih neprijetnih tišin. Nenazadnje, če bomo varovanju osebnih podatkov nekoč vendarle lahko pogledali čez prste, vam bo algoritem hitro izračunal, kaj morate narediti, da imate vsaj minimalno možnost, da se bosta iz lokala odpravila v objemu.

Več iz te kategorije